یکی از روش های درمان چاقی عمل جراحی است. جراحی چاقی سیستم گوارشی افراد را تغییر می دهند. تغییر دادن سیستم گوارشی با جراحی به این صورت است که جذب مواد غذایی یا میزان کالری که سیستم گوارشی دریافت می کند را کاهش می یابد.
در صورتی که افراد چاق نتوانند با رژیم غذایی یا ورزش کردن به وزن مناسب برسند، یکی از گزینه های مناسب برای کاهش وزن جراحی چاقی مانند بای پس معده در کرج است. این عمل بدون برگشت است و وزن در حالت نرمال می ماند. از جمله موارد مهمی که بعد از این عمل اهمیت دارد توجه به تغذیه است. در این مقاله همه چیز را در مورد تغذیه بعد از جراحی چاقی توضیح دادهایم.
فواید جراحی چاقی
- بهبود کیفیت زندگی
- افزایش اعتماد به نفس
- بهبود سلامت جسمی و روحی
- مصون ماندن از بیماری هایی همچون دیابت نوع دو، فشار خون بالا، بیماری های قلبی، سکته ی مغزی و…

انواع جراحی چاقی
- جراحی لاپاروسکوپی: در این جراحی 5 شکاف که اندازه ی هر کدام در حد یک بند انگشت است، روی شکم فرد ایجاد می کنند. مدت زمان بستری فقط یک شب می باشد و میزان درد در این جراحی کم است.
- جراحی اسلیو معده: یکی از بهترین جراحی های چاقی عمل اسلیو معده می باشد. در این جراحی قسمتی از روده ی بزرگ و حجم زیادی از معده را برمی دارند و از بدن خارج می کنند. بعد از گذشت یک سال تاثیر آن آشکار شده و فرد لاغر می گردد.
- جراحی بای پس معده: در این جراحی مسیر روده و معده را تغییر می دهند. در عمل بای پس معده حدود 100 سانتیمتر از روده ی کوچک را از مسیر گوارش جابجا می کنند و بعد از یک سال فرد به وزن ایده آل خود می رسد.
- جراحی مینی بای پس معده: این نوع جراحی چاقی برای افرادی که وزن آنها بسیار بالاست توصیه می شود. این عمل مانند جراحی بای پس معده می باشد. تفاوت این دو عمل در این است که در جراحی مینی بای پس معده طول بیشتری از روده ی کوچک را از مسیر گوارش خارج می کنند.
رژیم غذایی مناسب بعد از جراحی چاقی
تغذیه بعد از جراحی چاقی بسیار اهمیت دارد. زیرا برای لاغر شدن نیمی از کار به وسیله ی جراحی صورت گرفته است، و نیمه ی دیگر به تغذیه بعد از جراحی چاقی بستگی دارد. 8 هفته قبل از تغذیه معمولی رژیم غذایی و تغذیه بعد از جراحی به این صورت است که:
- مرحله ی اول: به مدت دو هفته از آب میوه های طبیعی که بسیار رقیق شده اند و حجم بیشتر آنها آب می باشد، شیر کم چرب، ماست کم چرب و… استفاده کنید.
- مرحله ی دوم: مصرف غذاهای نیمه جامد مانند انواع سوپ ها مخصوصا سوپ سبزیجات میکس شده را تا هفته ی سوم ادامه دهید.
- مرحله ی سوم: مصرف غذاهایی که به صورت خمیری اما نرم هستند (پوره مانند) و همچنین مایعات غلیظ را تا هفته چهارم ادامه دهید.
- مرحله ی چهارم غذاهایی که به راحتی جویده می شوند مانند گوشت چرخ کرده یا سبزیجات و میوه های پخته شده (کمپوت) را میل کنید.
این رژیم غذایی را تا 8 هفته ادامه دهید و بعد از آن به رژیم غذایی معمولی خود باز گردید.

رژیم غذایی معمولی و تغذیه بعد از جراحی چاقی چگونه است؟
- پروتئین ها: پروتئین نقش بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد، همچنین برای ترمیم و ساخت سلول ها و بافت های بدن ضروری است. بعد از جراحی چاقی از مصرف گوشت هایی با چربی بالا و گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس و… امتناع کنید. بهتر است از گوشت، مرغ و انواع ماهی استفاده کنید. همچنین از خوردن غذاهای سرخ کردنی خودداری کنید.
- میوه ها و سبزیجات: بعد از جراحی چاقی میوه ها و سبزیجات را به تدریج به رژیم غذایی خود اضافه کنید. باید حتما به این نکته توجه داشته باشد که میوه و سبزیجات به صورت خورد شده و رنده شده استفاده شوند. از آنجایی که میوه ها سرشار از ویتامین می باشند بعد از جراحی برای بدن ضروری هستند.
- کنترل مصرف چربی ها: به دلیل اینکه معده بعد از جراحی به سختی چربی ها را هضم می کند، بهتر است که مصرف چربی در رژیم غذایی بسیار کم باشد. چربی ها در انواع غذاهای سرخ شده شیرینی ها انواع سس های سالاد و… وجود دارند. اگر این مواد بعد از جراحی به مقدار زیاد مصرف شوند باعث تهوع، ناراحتی گوارش، و رفلاکس معده می شوند.
- کاهش مصرف کربوهیدرات ها: کربوهیدرات ها از جمله غلات و نشاسته که در مواد غذایی مانند نان، برنج، کشمش، سبوس، پاستا و… وجود دارند برای سلامت و رشد بدن ضروری هستند. اما بهتر است بعد از جراحی چاقی مصرف این مواد کاهش یابد چرا که برای معده سنگین هستند. بهترین زمان مصرف آنها نیز روز است.
نوشیدنی هایی که بعد از جراحی چاقی ممنوع می باشند؟
- نوشیدنی های گازدار و کافئین دار
- نوشیدنی های که قطعات یخ دارند.
- خودداری کردن از خوردن نوشیدنی با نی، چون گاز معده ایجاد می کند.
نکاتی که برای تغذیه بعد از جراحی چاقی باید رعایت شوند
- بهتر است لقمه ها را کوچک کنید و در ظروفی که ابعاد کوچکی دارند غذا را میل کنید.
- هنگام غذا خوردن بین دو لقمه قاشق را زمین بگذارید و کمی استراحت کنید.
- لقمه ها را خیلی بجوید (حداقل 20 بار).
- در طول روز بیش از 8 لیوان آب مصرف کنید.
- نیم ساعت قبل و نیم ساعت بعد از هر وعده ی غذایی آب میل نمایید.
- از مصرف غذاهای سرخ شده جدا خودداری کنید و بیشتر غذاهای آب پز و بخارپز مصرف کنید.
- از مصرف لبنیات پر چرب پرهیز کنید.
- برای خوردن غذا حتما زمان را برنامه ریزی کنید. به هیچ وجه وعده های اصلی غذا را حذف نکنید، و سعی شود میان وعده نیز داشته باشید. از میوه ها و سبزیجات سبک برای میان وعده استفاده کنید.
دکتر جان شما عالی هستید