چاقی یک بیماری مزمن و شایع در جوامع بشری است. بیماری چاقی می تواند افراد را در معرض خطر  بسیاری از بیماری های دیگر قرار دهد که کووید ۱۹ یکی از آن هاست. برای جلوگیری از ابتلا به چاقی و تأثیر نامتناسب آن بر بدن اقدامات و مراقبت هایی باید صورت گیرد. جراحی های چاقی نیز یکی از این اقدامات است. ما در این مقاله قصد داریم درباره ارتباط بین چاقی و کووید ۱۹، صحبت کنیم.

BMI یا شاخص توده بدنی تنها شاخصی است که برای وضعیت وزن بدن افراد مورد بررسی قرار می گیرد. البته باید بدانید که BMI لزوما بهترین و کامل ترین معیار برای سنجش چربی بدن نیست. بنابراین نمی تواند ارتباط بین چاقی و کووید ۱۹ را به طور کامل مورد بررسی قرار دهد.

کرونا و ارتباط آن با چاقی

چه ارتباطی بین چاقی و کووید ۱۹ وجود دارد؟

بزرگسالان با اضافه وزن در طی همه گیری COVID-19 بیش تر در معرض خطر هستند بدین صورت که :

 

  • بیماری چاقی خطر ابتلا به بیماری COVID-19 را افزایش می دهد. افرادی مبتلا به اضافه وزن بیش تر در معرض ابتلا به کووید ۱۹ نسبت به سایر افراد هستند.
  • خطر عفونت ناشی از بیماری کرونا درافراد مبتلا به چاقی، سه برابر بیش تر از سایر افراد است. به همین دلیل ممکن است نیاز به بستری شدن افراد در بیمارستان شود.
  • چاقی ارتباط مستقیمی با اختلال در عملکرد ایمنی بدن دارد.
  • چاقی سبب کاهش کارایی و عملکرد ریه می شود و می تواند اکسیژن رسانی در بدن را دشوار سازد.
  • مطالعات نشان می دهد چنانچه BMI افراد بالا باشد، خطر بستری شدن در بیمارستان در بخش مراقبت های ویژه و  حتی مرگ نیز افزایش می یابد. این خطر بیش تر در افراد زیر ۶۵ سال مشاهده می شود.

عوامل اجتماعی- جغرافیایی موثر در پیشگیری از چاقی

چاقی بیماری است که عوامل زیادی در آن موثر هستند. این عوامل عبارتند از :

  • محل زندگی، موقعیت شهری و دسترسی به مکان های امن و مناسب برای انجام فعالیت های بدنی
  • مصرف غذاها و نوشیدنی های سالم
  • برنامه ریزی مناسب و فرهنگ سازی برای مقابله با تغذیه نامناسب، عدم تحرک بدنی و مصرف دخانیات
  • بالا بردن سطح استانداردهای تغذیه در مراکز آموزشی و سازمان ها
  • غربالگری چاقی و داشتن سبک زندگی سالم برای کودکان و خانواده ها

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

چه اقداماتی در جهت پیشگیری از ابتلا به کووید ۱۹ باید صورت بگیرد؟

ایحاد تغییرات سیستمیک از جمله کاهش وزن در طولانی مدت، به زمان نیاز دارد. علاوه بر اقداماتی که باید برای کاهش روند شیوع COVID-19 انجام شود، افراد می توانند در طی این همه گیری به محافظت از خود و خانواده خود کمک بسیاری کنند. این اقدامات می تواند شامل موارد زیر باشد :

  • داشتن یک رژیم غذایی سالم
  • داشتن تحرک و فعالیت بدنی
  • خواب کافی
  • کاهش استرس و کنار آمدن با آن

داشتن یک رژیم غذایی سالم

داشتن یک رژیم غذایی سالم با مصرف مقدار زیادی میوه و سبزیجات، پروتئین بدون چربی، غلات کامل و همچنین مقدار مناسب و به اندازه کالری برای سلامتی بسیار مهم است و می تواند به کاهش وزن کمک کند.

تغذیه مناسب می تواند سبب افزایش ایمنی بدن شود و از ابتلا به بیماری هایی نظیر بیماری های قلبی و دیابت نوع ۲ پیشگیری نماید که خود این بیماری ها می توانند خطر COVID-19 را افزایش دهند.

داشتن تحرک و فعالیت بدنی

فعالیت بدنی منظم سبب می شود تا فرد احساس بهتری داشته باشد. داشتن خواب کافی و کاهش اضطراب تا حد زیادی به جلوگیری از افزایش وزن کمک می کند. تحرک و فعالیت های بدنی می تواند از بیماری هایی که خطر ابتلا به کرونا را افزایش می دهند، پیشگیری نماید و ایمنی بدن را نیز افزایش دهد.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

خواب کافی

خواب ناکافی می تواند ابتلا به افسردگی و همچنین خطر ابتلا به بیماری های قلبی که خود می توانند سبب ابتلا به کووید ۱۹ شوند را نیز افزایش دهند.

کاهش استرس و کنار آمدن با آن

استرس و اضطراب می تواند هنگام شیوع بیماری های عفونی، گاهی سبب تغییر در الگوی خواب یا غذا خوردن، افزایش مصرف الکل و تنباکو یا بدتر شدن مشکلات مزمن در سلامتی شود.

با گذشت زمان، این اقدامات نه تنها می تواند به افراد چاق کمک کند تا سلامتی خود را بهبود ببخشند بلکه می توانند سبب بهبود فشار خون، کلسترول خون و قند خون شوند. با وجود BMI نرمال کرونا نیز کاهش می یابد.

ارتباط بین جراحی های چاقی و کووید

جراحی چاقی ممکن است سبب کاهش شدت کووید ۱۹ شود. افراد مبتلا به چاقی که در اثر جراحی چاقی کاهش وزن داشته و لاغر شده اند و به دنبال آن به COVID-19 مبتلا شدند، شدت بیماری آن ها در مقایسه با سایر افراد چاقی که مبتلا به کرونا شده اند، کم تر خواهد بود.

طبق بررسی آماری که از یک موسسه به دست آمده است، ۳۳ نفر از افرادی که تحت جراحی متابولیک قرار گرفته بودند، با ۳۳۰ نفر از افراد چاقی که در ابتدای شیوع بیماری کرونا به آن مبتلا شده بودند، مقایسه شدند. طبق این مقایسه، افرادی که جراحی چاقی انجام داده بودند، کاهش ۶۹ درصدی خطر بستری شدن در بیمارستان به دلیل کاهش شدت بیماری نسبت به گروه دوم داشته اند.

بنابراین توانایی مقابله با کووید ۱۹ در افرادی که تحت جراحی های چاقی قرار می گیرند، نسبت به سایر افراد بیش تر است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *