بسیاری از افراد با وجود چاقی بدون پرخوری متعجب میشوند، اغلب افراد تصور میکنند پرخوری و کم تحرکی تنها عامل موثر در افزایش وزن هستند.
همیشه انتخابهای نامناسب دلیلی برای افزایش وزن نیست، عوامل دیگری نیز وجود دارد که بدون آنکه شما نقشی در آن داشته باشید منجر به چاقی میشود. این عوامل موثر را در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد.
قبل از هر چیز باید بگوییم که اگر دچار چنین شرایطی شده اید و حتی با رژیم غذایی و افزایش تحرک موفق به کاهش وزن نمی شوید، به متخصص جراحی لاغری مراجعه کنید.
مصرف دارو یا شرایط پزشکی
مصرف برخی از داروهای خاص یکی از شرایطی است که منجر به چاقی بدون پرخوری می شود. بعضی از افراد به دلیل بیماری هایی که دارند مجبور به مصرف داروهای خاصی هستند.
به طور مثال داروهای دیابت، داروهای افسردگی و… از جمله داروهایی است که منجر به افزایش وزن می شود. مصرف این موارد اشتهای شما را افزایش و متابولیسم را کاهش می دهد. همچنین گاهی توانایی بدن را برای سوزاندن چربی تغییر خواهد داد.
علاوه بر مصرف دارو، برخی از بیماری ها مانند کم کالری تیروئید چاق کننده اند که باید برای درمان اقدام کنید.
ژنتیک
رژیم غذایی و سبک زندگی مادر می تواند بر رفتار آینده کودکش تاثیر بگذارد. بسیاری از مطالعات نشان داده اند خانم های باردار با اضافه وزن بالا، احتمال بیشتری دارد که در آینده کودکانی با اضافه وزن داشته باشند.
به طور کلی کودکانی که والدین، مادر بزرگ و پدربزرگ هایی چاق دارند احتمال بیشتری برای تجربه چاقی بدون پرخوری خواهند داشت. علاوه بر این ژن هایی که کودکان از والدین خود به ارث می برند، فرد را مستعد افزایش وزن می کند.
حدود ۴۰ درصد از افرادی که در کودکی اضافه وزن دارند در طی نوجوانی نیز اضافه وزن خواهند داشت. حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد از نوجوان مبتلا به چاقی تا بزرگسالی چنین وضعیتی را تجربه می کنند.
عادت های طی کودکی و نوزادی
نظریه ای وجود دارد مبنی بر این که کودکانی که از طریق سزارین متولد می شوند، بیشتر در معرض چاقی قرار دارند؛ اما هنوز این مورد تایید نشده است.
همچنین نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند نسبت به نوزادانی که از شیر مادر خود می خورند بیشتر در معرض چاقی و افزایش وزن قرار دارند.
به همین جهت هر فرد باید از همان دوران کودکی عادت غذایی سالم و فعالیت داشته باشد تا راهی مطمئن برای جلوگیری از ابتلا به چاقی و بیماری های مرتبط با سبک زندگی در نظر گیرد.
مقاومت به لپتین
لپتین هورمونی بسیار مهم است که به تنظیم متابولیسم و اشتهای شما کمک می کند. این هورمون توسط سلول های چربی تولید می شود و سیگنالی به مغز می فرستد تا مانع پرخوری شود.
در واقع لپتین تعداد کالری هایی که مصرف می کنید را می سوزاند و همچنین میزان چربی ذخیره چربی در بدن را تنظیم خواهد کرد. هرچه چربی در بدن بیشتر باشد، لپتین بیشتری تولید می شود. افراد چاق نیز لپتین بیشتری تولید می کنند.
اما برخی شرایطی به نام مقاومت به لپتین دارند. در واقع حالتی که بدن مقدار زیادی لپتین تولید می کند؛ اما مغز آن را تشخیص نمی دهد و در نهایت منجر به چاقی بدون پرخوری می شود.
زمانی که مغز لپتین دریافت نمی کند به اشتباه تصور می کند که گرسنه است، حتی با وجود چربی بیش از اندازه ای که در بدن وجود دارد.
استرس و موارد مربوط به آن
این روزها افراد به دلیل مشغله کاری بیشتر، به طوری که طی ساعات طولانی مشغول به کار هستند و مدت زمان کوتاهی را برای تعطیلات و تفریح در نظر می گیرند، دچار استرس می شوند.
همچنین از آنجایی که بسیاری از والدین هر دو مشغول به کار کردن هستند، احتمال تهیه و مصرف غذاهای سالم کمتر می شود.
تماشای اخبار شبانه روزی با خبرهای ناگوار متعدد از دیگر مواردی است که می تواند سطح استرس را افزایش دهد و این شرایط ناخودآگاه باعث می شود که والدین اجازه بازی و تحرک را به کودک خود خارج از خانه ندهند.
به همین خاطر است که استرس و چاقی به هم مرتبط اند. در نهایت چنین شرایطی فعالیت کمتر برای کودکان و استرس بیشتری برای والدین به همراه دارد و منجر به چاقی بدون پرخوری می شود.
فعالیت های متعدد چه برای تحصیل یا محل کار باعث می شود که افراد بدون تمرکز و همیشه در حال کار و فعالیت مشغول به خوردن غذا شوند و همچنین به اندازه کافی نخوابند در نهایت چنین شرایطی می تواند افزایش وزن را به دنبال داشته باشد.
کمبود خواب احتمال افزایش وزن را بیشتر می کند؛ چرا که باعث اختلال در هورمون هایی می شود که گرسنگی و اشتها را کنترل می کند.
مصرف کالری زیاد
کالری دریافتی بالا با پرخوری متفاوت است. برخی از افراد بیش از آنچه که طی روز کالری بسوزانند، مصرف می کنند به همین دلیل دچار چاقی بدون پرخوری می شوند، باید به این مورد خیلی توجه داشته باشید.
اگر شما مواد غذایی پرکالری فاقد مواد مغذی را انتخاب می کنید باید در انتخاب مواد غذایی خود تجدید نظر کنید. اگر در تعیین میزان کالری در طول روز مشکل دارید با متخصص مشورت بگیرید.
به طور کلی باید رژیم غذایی شما سرشار از فیبر، سبزیجات، پروتئین باشد و نوشیدن آب را جایگزین نوشیدنی های پرکالری کنید. همچنین سطح فعالیت خود را نیز افزایش دهید.
بدون دیدگاه