باید بیماری های ناشی از چاقی را جدی بگیرید و هرچه زودتر برای کاهش وزن اقدام کنید. چاقی علاوه بر اینکه ظاهر شما را تحت تاثیر قرار می دهد و منجر به عدم اعتماد به نفس می شود، باعث ایجاد بسیاری از بیماری های جدی نیز خواهد شد که حتما نیاز به جلوگیری یا درمان دارد.
در ادامه این مقاله توضیحات کاملی در خصوص بیماری های ناشی از چاقی برای شما داده ایم تا هرچه زودتر برای کاهش وزن اقدام کنید.
یکی از روش های لاغری که با توجه به تشخیص پزشک انجام می شود، اسلیو معده است که باید مطمئن شوید توسط یک پزشک ماهر با سابقه فعالیت زیاد برای شما انجام دهد. باید هزینه اسلیو معده را نیز در نظر داشته باشید.
بیماری های ناشی از چاقی را قبل از دیر شدن بشناسید
چاقی یکی از عارضه های پزشکی است که متاسفانه در حال گسترش است. این بیماری به دلیل استفاده از غذاهای فست فودی و عدم تحرک در افراد زیادی مشاهده می شود.
در حالی که چاقی به خودی خود یک بیماری است؛ اما باعث ایجاد برخی دیگر از مشکلات عمده سلامتی نیز می شود.
میزان اضافه وزن یک فرد با محاسبه شاخص توده بدنی مشخص می شود. علاوه بر شاخص توده بدنی، دور کمر فرد نیز مهم است؛ زیرا افزایش چربی شکم یکی از نشانه های چاقی است.
در صورتی که به بیماری های ناشی از چاقی توجه نداشته باشید، عواقب جدی برای شما به همراه خواهد داشت.
دیابت
با مصرف غذا، بدن انسان شروع به تولید گلوکز می کند. همچنین لوزالمعده انسولین تولید می کند تا گلوکز را از جریان خون به سلول ها منتقل کند و در آنجا تبدیل به انرژی می شود.
در بیماری دیابت که یکی از بیماری های ناشی از چاقی است، سطح گلوکز در خون بسیار زیاد می شود. طی ۲ دهه گذشته تعداد افرادی که به این بیماری مبتلا شده اند، سه برابر شده است.
دو نوع دیابت وجود دارد:
- دیابت نوع یک
- دیابت نوع دو
دیابت نوع یک
این نوع دیابت نوع ارثی این بیماری است و فرد به دلیل سابقه خانوادگی به دیابت نوع یک دچار می شود. این بیماری معمولا در اوایل نوجوانی بروز می کند.
دیابت نوع دو
دیابت نوع دو بیشتر به دنبال سبک زندگی افراد و در سنین بالاتر رخ می دهد که قابل کنترل است. در این نوع، بدن نسبت به انسولین مقاومت پیدا می کند و باعث تولید بیش از حد انسولین از لوزالمعده می شود.
با گذشت زمان، انسولین کافی برای انتقال گلوکز به سلول ها از بین می رود و گلوکز خون بالا می رود. طبق آمار، ۹۰ تا ۹۵ درصد افراد مبتلا به قند خون، دیابت نوع دو دارند.
دیابت نوع ۲ اگر درمان نشود، عوارض خطرناکی را به همراه می آورد. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله جراحی متابولیک راهی برای درمان دیابت را مطالعه کنید.
عوارض دیابت نوع دو:
تشخیص با استفاده از آزمایش خون صورت می گیرد که شامل اندازه گیری سطح گلوکز خون است. دیابت نوع دو، از بیماری های ناشی از چاقی است که به دنبال عدم تحرک و اضافه وزن ایجاد می شود؛ این بیماری با رعایت رژیم غذایی و ورزش کردن تا حد زیادی قابل کنترل است.
با کاهش وزن می توان علائم دیابت نوع دو را کاهش داد. در صورت عدم درمان یا کنترل بیماری به سایر اندام ها آسیب وارد می کند و منجر به چنین عوارضی می شود:
- نابینایی
- نارسایی کلیه
- مشکلات قلبی و آسیب رگ های خونی و عصبی (ممکن است منجر به قطع عضو شود)
- کاهش امید به زندگی و مشکلات روحی و روانی
بیشتر بخوانید: رابطه چاقی و کرونا
پیش دیابت
در این بیماری نیز سطح قند و گلوکز خون از مقدار نرمال فراتر می رود؛ اما به اندازه دیابت افزایش پیدا نمی کند. ده درصد از بیمارانی که پیش دیابت دارند، به بیماری دیابت نوع دو مبتلا می شوند. در واقع این بیماری علائم خاصی ندارد و ممکن است فرد از وجود آن نیز بی خبر باشد.
این بیماری بیشتر در افرادی رخ می دهد که دارای سن بالای ۳۰ سال هستند و عدم تحرک و همچنین رژیم غذایی نامناسب دارند.
چربی خون
چربی خون از دیگر عوارض ناشی از چاقی همراه با سطح بالایی از لیپیدها یا چربی ها در خون است. این چربی ها که شامل کلسترول و تری گلیسیرید هستند و برای عملکرد طبیعی بدن مورد نیاز است.
با این حال، اگر سطح آن ها بیش از حد بالا رود، فرد در معرض بیماری های قلبی، عروق خونی و سکته مغزی قرار می گیرد. افرادی که چاق هستند، در معرض خطر چربی خون قرار دارند. غذاهایی که می خوریم باعث ایجاد چربی خون می شوند.
عوامل دیگری مانند داروها، هورمون ها و وراثت نیز در این امر نقش دارند. وعده های غذایی حاوی کلسترول بیش از حد باشد و هنگامی که کبد کلسترول زیادی تولید می کند یا ترکیبی از این عوامل، منجر به افزایش چربی خون می شود.
از آنجا که چربی ها محلول در آب نیستند، برای ورود به جریان خون باید با پروتئین ها ترکیب شوند. به ترکیب چربی و پروتئین لیپوپروتئین گفته می شود.
لیپوپروتئین ها از سه ماده ساخته شده اند:
- لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL یا همان کلسترول بد)
- لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL یا همان کلسترول خوب)
- کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بسیار کم (VLDL) (بیشتر از تری گلیسیرید ساخته شده است)
زمانی که کلسترول بد بیش از حد در عروق جمع شود، پلاک تشکیل شده و باعث بیماری قلبی یا سکته می شود. سطح بالای کلسترول خوب، تجمع کلسترول های بد در رگ ها را کم می کند.
مقادیر کم کلسترول و میزان بالای تری گلیسیرید می تواند در رگ ها جمع شده و همچنین باعث سکته مغزی یا بیماری های قلبی به خصوص در افراد چاق یا مبتلایان به دیابت شود. این مورد را می توان به عنوان یکی از جدی ترین عوارض ناشی از چاقی در نظر گرفت.
سندرم متابولیک
سندرم متابولیک در واقع گروهی از عوامل خطرناک در ایجاد بیماری های قلبی عروقی (قلب و عروق خونی) است. این بیماری در حدود ۳۴٪ از بزرگسالان وجود دارد. زمانی که فردی دارای سندرم متابولیک است، ۳ یا حتی بیشتر از ۳ تا از نشانه های زیر را دارد:
- چاقی شکم
- سطح تری گلیسیرید بالا
- سطح پایین کلسترول خوب
- فشار خون سیستولیک بالا (۱۳۰ میلی متر جیوه یا بالاتر)
- فشار خون دیاستولیک پایین (۸۵ میلی متر جیوه یا بالاتر)
سرطان ها
چاقی باعث افزایش خطر ابتلا به چندین نوع سرطان می شود. طبق انجمن سرطان آمریکا، حدود یک سوم مرگ های ناشی از سرطان مربوط به اضافه وزن و مشکلات چاقی، تغذیه نامناسب و عدم تحرک جسمی است.
چندین نوع سرطان ارتباط تنگاتنگی با چاقی دارند، از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرطان مری
- کلیه
- سرطان روده بزرگ و راست روده
- پستان (در زنان یائسه)
- آندومتر ( دیواره رحم)
انواع دیگر سرطان هایی که به احتمال زیاد سبب چاقی می شوند عبارتند از:
- سرطان کبد
- کیسه صفرا
- دهانه رحم
- تخمدان ها
- پروستات
- سرطان های خون (مانند لنفوم غیر هوچکین و میلوم چندگانه)
آرتروز
آرتروز یکی دیگر از بیماری های ناشی از چاقی است. هنگام که فرد دارای اضافه وزن باشد، فشار زیادی به مفاصل و استخوان های فرد وارد می شود. از این رو، احتمال ساییده شدن و از بین رفتن مفاصل، غضروف ها و همچنین آسیب پذیر شدن استخوان ها افزایش می یابد.
بیماری قلبی و عروقی و سکته
با افزایش وزن و چربی در خون، ذرات چربی در دیواره داخلی رگ ها رسوب کرده و موجب کاهش قطر رگ ها می شوند. می توان گفت که چاقی با بیماری قلبی مرتبط است.
کم شدن قطر رگ ها تا جایی می تواند ادامه داشته باشد که موجب گرفتگی رگ و در نتیجه سکته قلبی یا مغزی شود، این شرایط باعث عدم خونرسانی به بافت قلب و مغز می شود.
در این حال فرد باید هر چند مدت یک بار، تحت آنژیوگرافی قرار گیرد تا قطر رگ های وی به حالت عادی برگردد تا این مورد که یکی از عوارض ناشی از چاقی است برطرف شود.
آپنه خواب یا وقفه تنفسی در خواب
چاقی مفرط می تواند باعث ایست تنفسی و آپنه در هنگام خواب شود. این بیماری بر اثر بافت چربی در ناحیه گلو و قفسه سینه، مجاری تنفسی در فرد دچار انسداد می شود. از دیگر دلایل ایجاد این بیماری بیماری قلبی و عروقی است.
رفلاکس معده
افزایش وزن و مشکلات چاقی می تواند بر رفلاکس معده تاثیر بگذارد. در این حالت اسید معده به مری وارد می شود و علائمی مانند تلخ شدن مزه دهان و سوزش معده را تجربه می کنید.
دکتر محمد جواد باقری درمان رفلاکس معده با لاپاراسکوپی را برای حل این مشکل پیشنهاد می کنند.
ناباروری و مشکلات قاعدگی
چاقی می تواند در روند تخمک گذاری و آزاد شدن هورمون های جنسی در زنان تاثیر گذار باشد. با به هم ریختن سیکل قاعدگی و عدم رهاسازی تخمک از تخمدان، بارداری فرد نیز دچار مشکل می شود.
همچنین افرادی که دارای اضافه وزن هستند، بارداری و وضع حمل سخت تری را نسبت به افراد با وضعیت نرمال تجربه می کنند.
تستوسترون کم و اختلال نعوظ در مردان
چاقی در آقایان نیز کیفیت اسپرم ها را تحت تاثیر قرار داده و هورمون تستوسترون را در بدن فرد کاهش می دهد. بنابراین باروری مرد و همچنین نعوظ وی هنگام برقراری رابطه جنسی را تحت تاثیر قرار می دهد که یکی از عوارض ناشی از چاقی در آقایان است.
سیستم های اسکلتی و عضلانی
چاقی می تواند باعث کاهش تراکم استخوان و توده های عضلانی شود. از این چاقی استئوسار کوپنیک یاد می شود.
این نوع از چاقی می تواند منجر به خطر شکستگی، ناتوانی جسمی، مقاومت به انسولین و به طور کلی ضعف در سلامتی شود. وزن اضافی همچنین فشار زیادی به مفاصل وارد می کند و منجر به درد و سفتی شود.
مشکلات پوستی
راش یا ضایعات پوستی یکی دیگر از عوارض ناشی از چاقی محسوب می شود. هنگامی که پوست بر اثر چربی که در زیر آن نهفته است، حالت چروک و لایه لایه پیدا کند، موجب می شود که پوست در این مناطق تغییر رنگ دهد و ضخیم شود.
در واقع پوست در این مناطق دچار تغییراتی شده که حالت صاف و صیقلی خود را از دست می دهد و با سفت شدن یا تغییر رنگ همراه می شود.
چه روش های درمانی برای بیماری های ناشی از چاقی وجود دارد؟
چاقی تقریباً در همه قسمت های بدن تاثیر می گذارد. افراد چاق می توانند بسیاری از این عوامل خطرزا را با ترکیبی از رژیم غذایی، ورزش، تغییر سبک زندگی و جراحی لاغری درمان یا مدیریت کنند.
کاهش وزن تنها ۵ تا ۱۰ درصد از وزن فعلی می تواند خطر ابتلا به این مشکلات سلامتی را کاهش دهد. در واقع مهم ترین راه درمان از بیماری های نام برده شده، کاهش وزن است.
کم کردن وزن در طولانی مدت می تواند باعث بهبود شرایط بدنی فرد شود. در ادامه روش هایی وجود دارد که به این طریق می توان وزن خود و عوارض ناشی از چاقی را به میزان زیادی قابل توجهی کاهش داد:
رژیم غذایی مناسب
اولین و مهم ترین گام در کاهش وزن اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی است. غذاهایی که کالری زیادی دارند و به عنوان وعده غذایی مصرف نمی شوند مانند انواع شکلات و شیرینی ها، کیک و خامه، انواع دسرها و… همه این موارد باعث افزایش کالری در بدن و ذخیره آنها به عنوان چربی می شود.
بنابراین در رژیم غذایی باید از غذا خوردن مکرر و مداوم که مقدار زیادی کالری را وارد بدن می کند اما باعث سیری نمی شوند، خودداری کرد.
استفاده از سبزیجات و میوه ها، انواع سالاد ها، استفاده از روغن های گیاهی مانند کنجد و زیتون نیز می تواند به مرور زمان باعث کاهش وزن شوند.
ورزش کردن
بعد از رژیم غذایی، انجام ورزش های مناسب می تواند روند کاهش وزن را تسریع کند. ورزش هایی که منجر به چربی سوزی می شوند، مانند کوه نوردی و پیاده روی برای لاغری به افرادی که دارای مشکلات چاقی هستند، به شدت توصیه می شود.
انجام جراحی های چاقی
جراحی های چاقی در افرادی که چاقی مفرط دارند، بعد از رژیم غذایی و ورزش، آخرین راه برای درمان است که باعث از بین رفتن اضافه وزن بیمار، بازگشت سلامت وی و همچنین درمان و پیشگیری از بیماری های مرتبط با چاقی می شود.
بدون دیدگاه