چاقی یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد به آن دچار هستند. چاقی می تواند تاثیر زیادی در سبک زندگی افراد داشته باشد و آن ها را با مشکل مواجه سازد. یکی از این مشکلات چاقی است. در واقع چاقی یکی از دلایل عمده ناباروری در بسیاری از زنان و مردان است.
تحقیقاتی که در این باره انجام شده نشان می دهد که چاقی یکی از عامل خطر شناخته شده در ایجاد مشکلات تخمک گذاری است. اما در برخی از مواقع چاقی در خانم هایی که تخمک گذاری طبیعی دارند نیز منجر به ناباروری می شود.
به طور کلی نتیجه تحقیقات به این صورت بوده که اضافه وزن یک عامل خطر برای باروری در خانم ها است. برای درمان چاقی می توانید روش هایی مانند اسلیو معده در کرج را انتخاب کنید.
BMI چیست و چگونه مورد استفاده قرار می گیرد؟
شاخص توده بدنی یا همان BMI، عددی است که از وزن و قد فرد به دست می آید و شاخصی است که میزان چاق بودن را نشان می دهد. از این تست عمدتا به عنوان ابزار غربالگری و به منظور تعیین مشکلات مربوط به وزن استفاده می شود.
این تست اغلب همراه با سایر تست ها مانند ارزیابی رژیم غذایی، فعالیت فیزیکی، سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری، اندازه گیری فشار خون و هم چنین تست های آزمایشگاهی مانند سطح قند خون و کلسترول انجام می شود تا میزان احتمال ابتلای فرد به بیماری مشخص گردد.
چگونه چاقی بر روی باردار شدن تاثیر می گذارد؟
شواهد مطمئنی وجود دارد که نشان می دهد تاثیر چاقی در باروری زنان و مردان زیاد بوده و افرادی که وزن بدنی نرمالی دارند و BMIشان بین بیست تا بیست و پنج است، راحت تر باردار می شوند.
زمانی که BMI بالای بیست و پنج باشد، شانس بارداری و میزان موفق آمیز بودن درمان ناباروی کمتر خواهد بود. نتیجه این که هر چه BMI از میزان نرمال و طبیعی دورتر شد، شرایط بدتر خواهد شد.
چه دلایلی سبب کاهش قدرت باروری در مردان و زنان می شود؟
یکی از دلایل کاهش قدرت باروری در زنان و مردان با بالا رفتن وزن، عدم تخمک گذاری است، بدین معنا که تخمک هر ماه از تخمدان آزاد نمی شود. مطالعات بسیاری نشان می دهند که کم کردن وزن می تواند منجر به بهبود روند تخمک گذاری و باروری شود.
حتی با وجود پیشرفت های صورت گرفته در زمینه IVF، شانس بارداری در خانم هایی که چاق هستند و اضافه وزن دارند، کمتر می باشد. چاقی روند گرفتن تخمک و کاشت رویان را دشوار می سازد.
تاثیر چاقی در باروری خانم ها
- تعادل و توازن هورمون ها، سیکل قاعدگی خانم ها را تنظیم می کند. در خانم هایی که چاق هستند و اضافه وزن دارند، سطح هورمونی به نام لپتین که در بافت های چربی تولید می شود، بالا می رود. در چنین شرایطی، تعادل هورمون ها بر هم می خورد و از قدرت باروری کاسته خواهد شد.
- میزان چربی بدن بر روی سیکل قاعدگی تاثیر می گذارد. هر چه وزن بدنی بالاتر باشد، میزان چربی شکمی بیشتر است و احتمال بروز مشکلات باروری نیز بیشتر خواهد بود. تجمع چربی به خصوص در ناحیه شکم، احتمال بروز مقاومت به انسولین را افزایش می دهد و سطح گلوبولین متصل شونده به هورمون جنسی، پروتئینی که مسئول تنظیم هورمون های جنسی آندروژن و استروژن است، کاهش می یابد.
- برخی مطالعات نشان می دهند، خانم هایی که چاق هستند، احتمال بارداری در آن ها تا یک سال بعد از کنار گذاشتن روش های پیشگیری، کمتر خواهد بود.
- تغییر در تعادل هورمون هایی که سیکل قاعدگی را تنظیم می کنند، با افزایش وزن و چاقی تحریک می شود و تخمک گذاری اتفاق نمی افتد. خانم هایی که شاخص توده بدنی شان (BMI) بیش از بیست و هفت است، سه برابر بیشتر از خانم هایی که BMI نرمالی دارند، با مشکلات باروری روبرو می شوند.
- نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که تخمک گذاری در خانم های چاق اتفاق می افتد، اما تخمک ها از کیفیت خوبی برخوردار نیستند و یا تخمک کمتری از تخمدان ها آزاد می شود.
زمانی که زوجین به دنبال IVF هستند، میزان موفقیت این روش در خانم های چاق کمتر از خانم هایی است که وزن بدنی نرمالی دارند. به طور میانگین، شانس بارداری با IVF در خانم هایی که اضافه وزن دارند، نه درصد کمتر و در خانم های چاق، بیست درصد کمتر می باشد.
تاثیر چاقی در باروری مردان
- در مردان نیز، چاقی و اضافه وزن می تواند شانس باروری را کاهش دهد، که می تواند به دلیل مشکلات هورمونی، اختلالات جنسی و یا شرایط مرتبط با چاقی مانند دیابت نوع دو و یا آپنه انسدادی خواب باشد.
- چاقی در مردان نیز می تواند مشکلاتی را در درمان IVF ایجاد کند. چرا که چاقی می تواند بر روی کیفیت اسپرم ها تاثیر بگذارد و ساختار فیزیکی و مولکولی آن ها را تغییر دهد.
- اما در نهایت، خبر خوب این است که کم کردن وزن با ورزش و رژیم غذایی می تواند به تنظیم سیکل قاعدگی در خانم ها و بهبود شانس بارداری زوجین کمک کند. پنج تا ده درصد کم کردن وزن در خانم ها، شانس بارداری و باروری را بهبود خواهد بخشید.
شاخص توده بدنی سالم برای بارداری
با استفاده از شاخص توده بدنی یا BMI، اضافه وزن یا کمبود وزن افراد مشخص می شود. افرادی که BMI بین ۲۵ تا ۳۰ دارند، دارای اضافه وزن هستند، افراد با BMI بالای ۳۰ چاق محسوب می شوند.
اگر قصد بارداری دارید، باید شاخص توده بدنی زیر ۲۵ داشته باشید، با این حال شاخص توده بدنی نرمال جهت بارداری برای هر فردی متفاوت است.
آیا اضافه وزن بر توانایی شما جهت باردار شدن تاثیر می گذارد؟
چاقی یا اضافه وزن، می تواند باردار شدن را سخت تر کند، در واقع علت آن مربوط به هورمون هایی است که منجر به تخمک گذاری می شود و همچنین سطح پروژسترون و استروژن.
سلول های چربی در اغلب مواقع استروژن بیشتری را تولید می کنند، در زمانی که بدن در تلاش برای تخمک گذاری است، بر خلاف این امر عمل می کند.
با این حال سطح هورمونی نامتعادل همیشه به این معنی نیست که شما برای باردار شدن مشکل دارید، تنها ممکن است تخمک گذاری و چرخه قاعدگی کمتر و نامنظمی را تجربه کنید که بارداری را برای شما سخت می کند.
تاثیر چاقی در نواحی مختلف بدن
چاقی در قسمت مرکزی بدن که در اطراف شکم است، خطر بیشتری برای ایجاد بیماری های عروقی، دیابت و مشکلات تخمک گذاری ایجاد میکند.
خانم هایی که وزن بیشتری را در قسمت های تحتانی بدن یا باسن خود حمل می کنند، کمتر در معرض خطر چنین مشکلاتی هستند.
این دسته از خانم ها ممکن است تصور کنند تنها به دلیل ژنتیکی چنین اندامی داشته باشند، در حالی که چاقی در قسمت مرکزی بدن به دلیل نتیجه سبک زندگی و عادت های اشتباهاتی است که دارید.
بیشتر بخوانید: تاثیر جراحی چاقی بر باروری
برای افزایش باروری چقدر وزن کم کنم؟
نمی توان به طور دقیق برای همه افراد گفت که به چه میزان باید وزن کم کنند، عوامل مختلفی باید در نظر گرفته شود تا تعیین شود که هر فردی به چه میزان کاهش وزنی نیاز دارند.
برای شروع بهتر است که از ۵ کیلوگرم شروع کنید. برای رسیدن به اهداف خود باید سبک زندگی سالمی را انتخاب کنید.
اضافه وزن چه تاثیری در بارداری دارد؟
اگر اضافه وزن دارید و باردار هستید، در معرض خطر بیشتری در رابطه با موارد زیر هستید:
- سقط جنین
- دیابت در بارداری
- عوارض ناشی از فشار خون بالا
- پره اکلامپسی
- آپنه خواب
- اضافه وزن
بدون دیدگاه