
امروزه آمار نشان می دهد که عده زیادی از کودکان و نوجوانان به دلیل چاقی و اضافه وزن رنج می برند. جراحی های کاهش وزن که با کوچک تر شدن معده و دیگر تغییرات در سیستم گوارش همراه است، می تواند کمک کننده باشد.
در کودکان و نوجوانان، چاقی با عنوان بیشتر بودن شاخص توده بدنی یا BMI، به میزان نود و پنج درصد سن و جنس تعریف می شود. کودکانی که در سن دوازده سالگی دچار بیماری چاقی می شوند، احتمال اضافه وزن شدید آن ها در بزرگسالی حدود نود و هشت درصد خواهد بود و باید از عوارض اضافه وزن آگاه باشند.
عوارض چاقی در کودکان و بزرگسالان به چه صورتی است؟
- دیابت
- فشار خون بالا
- بیماری کبد چرب
- آپنه انسدادی خواب
از جمله شایع ترین عوارض چاقی و اضافه وزن در افراد جوان است.
در بزرگسالان شاهد بروز عوارضی از قبیل موارد:
- سکته
- آرتریت
- سرطان
خواهیم بود. آن چه که مشخص است نباید از چاقی چشم پوشی کرد.
زمانی که اضافه وزن چندان شدید نیست، تغییر در سبک زندگی مانند داشتن رژیم غذایی سالم یا ورزش کردن می تواند به رفع مشکل چاقی کمک کند. اما زمانی که چاقی تبدیل به یک معظل و شاخص توده بدنی بیشتر از ۳۵ می شود، تغییر در سبک زندگی چندان کمک کننده نخواهد بود.
آیا جراحی های چاقی برای کودکان خطرناک است؟
نگرانی هایی در خصوص جراحی چاقی در کودکان وجود دارد. جراحی چاقی، روشی ایمن و موثر در کاهش وزن است که توسط متخصص انجام می شود و کودک و اعضای خانواده تحت حمایت های روانی قرار می گیرند.
احتمال بروز عوارض جراحی چاقی بسیار کم است و به ندرت اتفاق می افتد. کمبود مواد مغذی مانند کمبود آهن، شایع ترین عارضه این روش جراحی در کودکان است. البته این عارضه می تواند با مصرف منظم مکمل ها برطرف و کنترل شود.
چه کودکانی می توانند از مزایای جراحی چاقی بهره مند شوند؟
کودکان و والدین آن ها در شرایط زیر باید نسبت به انجام جراحی چاقی اقدام کنند:
- شاخص توده بدنی معادل ۳۵ یا بالاتر از ۳۵ به همراه عوارض شناخته شده چاقی مثل آپنه خواب، فشار خون، دیابت پیشرفته و …
- شاخص توده بدنی بالاتر یا معادل ۴۰ باشد، صرف نظر از این که عارضه ای وجود دارد یا خیر.
بیشتر بخوانید: علت چاقی در کودکان
جراحی های چاقی برای چه کودکانی مناسب نیست؟
انجام جراحی چاقی در کودکان در موارد زیر توصیه نمی شود:
- ابتلا به اختلالات خوردن
- سوء مصرف مواد درمان نشده
این روش جراحی برای آن دسته از افرادی که نمی توانند مراقبت های بعد از جراحی مانند تغییر سبک زندگی و عادات خوردن را رعایت کنند، توصیه نمی شود. بعد از جراحی، باید اهمیت ویژه ای به عادات غذایی داده شود و این اهمیت تنها شامل چند هفته و چند ماه نمی شود و باید در طول زندگی رعایت شود. این افراد همچنین باید همیشه مکمل مصرف کنند.
در پایان این که
جراحی چاقی، جراحی نیست که تصمیم به انجام آن با بی دقتی گرفته شود و در عین حال، تصمیمی نیست که بتوان آن را نادیده گرفت. اگر کودک یا نوجوانی از اضافه وزن شدید رنج می برد، باید بر ترس جراحی غلبه کند و این را بداند که لایق بهترین هاست.
تحقیقات نشان می دهند نوجوانان تا هشت سال بعد از جراحی، حدود سی درصد وزن قبلی خود را از دست می دهند و از مزایای سلامتی این روش جراحی بهره مند خواهند شد. به علاوه این که احساس بهتری نسبت به خود دارند و احتمال بروز افسردگی نیز در آن ها بسیار کمتر خواهد بود.
بدون دیدگاه