منظور از شاخص توده بدنی اندازه گیری وزن فرد با در نظر گرفتن قد اوست. در واقع با کمک این نوع محاسبه، میزان چربی کل بدن محاسبه میشود.
شاخص توده بدنی یا BMI با کل چربی بدن ارتباط دارد، در واقع به این منظور که هرچه میزان چربی بدن بیشتر باشد، اندازه BMI نیز بالاتر می رود.
آشنایی بیشتر با نحوه محاسبه شاخص توده بدنی (BMI)
اندازه این شاخص نسبت قد به وزن شما اندازه گیری می شود تا میزان چربی بدن تخمین زده شود. BMI را با در نظر گرفتن میزان وزن بر حسب کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد بر حسب متر محاسبه می کنند.
همانطور که گفتیم این شاخص با چربی بدن مرتبط است. هرچه این عدد بیشتر باشد به معنی بیشتر بودن چربی بدن است.
این نکته را بدانید که تنها با محاسبه شاخص توده بدنی نمی توان به طور دقیق سلامت کلی بدن را تعیین کرد. برای بررسی سلامتی شما نیاز به بررسی و آزمایش های بیشتری است.
چربی زیاد در بدن منجر به سکته مغزی، دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی می شود. اگر چربی کمی در بدن وجود داشته باشد، به معنی سوء تغذیه است.
زمانی که مقدار مناسبی از چربی در بدن وجود داشته باشد، به ویتامین ها و مواد معدنی این امکان را می دهد تا وارد بدن شود.
علاوه بر این چربی انرژی بدن را فراهم کرده و به حفظ دمای بدن نیز کمک می کند. همچنین از اندام های شما محافظت می کند شما نباید از BMI برای محاسبه میزان چربی کودکان یا نوجوانان استفاده کنید.
BMI در چه مواقعی کاربرد دارد؟
زمانی که متخصص جراحی لاغری مراجعه می کنید برای تشخیص انواع وزن به روش شاخص توده بدنی محاسبه ها را انجام می دهد و به عنوان یک ابزار غربالگری برای شناسایی برخی از شرایط سلامتی استفاده می کند.
تشخیص انواع وزن با شاخص توده بدنی
نتیجه محاسبه این فرمول به چند دسته طبقه بندی می شود:
- کمبود وزن: کمتر از ۱۸.۵
- محدوده نرمال: ۱۸.۵ تا ۲۴.۹
- اضافه وزن: ۲۵ تا ۲۹.۹
- چاقی کلاس ۱: ۳۰ تا ۳۴.۹
- چاقی کلاس ۲: ۳۵ تا ۳۹.۹
- چاقی کلاس ۳: بیش از ۴۰
BMI تنها فرمولی برای محاسبه میزان چربی در بدن نیست. برای طبقه بندی انواع وزن از روش های دیگری نیز کمک می گیرند:
- اندازه گیری دور کمر
- اندازه گیری ضخامت پوست در نواحی خاصی از بدن مانند پشت بازو و زیر تیغه شانه
- اسکن DEXA و پلتیسموگرافی جابه جایی هوا (ADP) که این مورد کمتر استفاده می شود
- غربالگری بیماری ها با محاسبه BMI
اگر شاخص توده بدنی کمتر از ۱۸.۵ باشد، احتمال چنین بیماری هایی وجود دارد:
- سوء تغذیه
- ناباروری
- آنمی یا کم خونی
- اختلال در سیستم ایمنی (احتمال ایجاد عفونت و بیماری ها به صورت مکرر)
- پوکی استخوان
در صورتی که کمبود وزن داشته باشید، پزشک آزمایشات بیشتری را برای شما تجویز می کند تا شرایط کلی شما مورد بررسی قرار گیرد. به طور کلی هر چه BMI بالاتر باشد، خطر ابتلا چنین شرایطی بیشتر می شود:
- بیماری قلبی
- آپنه خواب
- فشار خون بالا
- آرتروز
- سنگ کیسه صفرا
- دیابت نوع ۲
- امکان ایجاد برخی از سرطان ها از جمله روده بزرگ، کیسه صفرا، سینه و اندومتر
- افسردگی و دیگر شرایط سلامت روان
بیشتر بخوانید: علت افسردگی بعد از عمل جراحی لاغری
این نکته را به یاد داشته باشید افرادی نیز هستند که بدون داشتن شاخص توده بدنی بالا دچار هر یک از این بیماری های ذکر شده می شوند.
در حقیقت ابتلا به این بیماری لزوما به دلیل چاقی نیست. همچنین برعکس این مورد نیز وجود دارد برخی با داشتن BMI بالا، هیچ یک از این بیماری ها را ندارند.
ژنتیک و عوامل دیگری مانند مصرف سیگار نقش زیادی در ایجاد چنین شرایطی دارد. در صورتی که متوجه شوند که شما شاخص توده بدنی بالایی دارید، احتمالا آزمایش های خونی خاصی برای بررسی سلامت عمومی شما تجویز خواهد شد.
BMI یا شاخص توده بدنی نرمال چقدر است؟
محدوده نرمالی که برای نتیجه این محاسبه در نظر گرفته اند، بین ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ است. با وجود اینکه چاقی زمینه ساز بسیاری از بیماری هاست؛ اما تنها عامل تعیین کننده سلامت یا بیماری در بدن نیست.
عوامل دیگری از جمله ژنتیک، میزان فعالیت شما، مصرف سیگار یا دخانیات، شرایط سلامت روان و نوشیدن الکل می تواند بر سلامت عمومی بدن تاثیر بگذارد.
در نهایت علاوه بر این باید به میزان وزن خود برای جلوگیری از این عارضه توجه داشته باشید، از مواردی از جمله مصرف سیگار یا الکل خودداری کنید.
بدون دیدگاه