زمانی که گرسنه هستید متوجه صدای قار و قور شکم و خالی بودن معده می شوید. همچنین برخی از افراد دچار علائمی مانند سردرد یا عدم تمرکز می شوند.
در خصوص گرسنگی دائمی باید بگوییم که دلایل مختلفی برای ایجاد چنین حالتی از جمله رژیم غذایی فاقد پروتئین، چربی یا فیبر وجود دارد، همچنین استرس بیش از حد یا کم آبی بدن نیز نقش دارد.
۱. به مقدار کافی پروتئین نمی خورید
مصرف پروتئین برای کنترل اشتها نقش بسیار مهمی دارد. پروتئین منجر به کاهش گرسنگی و باعث کاهش مصرف کالری در طی روز می شود. مواد غذایی بسیاری وجود دارد که سرشار از پروتئین است و به راحتی می توانید آنها را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید.
محصولات حیوانی مانند ماهی، تخم مرغ، گوشت و مرغ حاوی پروتئین بالایی هستند. همچنین این ماده مغذی در برخی از محصولات لبنی از جمله شیر، ماست و برخی از غذاهای گیاهی مانند حبوبات، آجیل، دانه ها و غلات کامل وجود دارد.
در صورتی که این موارد به اندازه کافی مصرف نشود، احساس گرسنگی دائمی خواهید داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله ضرورت مصرف پروتئین بعد از جراحی لاغری را مطالعه کنید.
۲. به اندازه کافی نمی خوابید
خواب کافی برای سلامتی نقش بسیار مهمی دارد. خواب برای عملکرد صحیح مغز و سیستم ایمنی بدن شما لازم است و دریافت کافی آن احتمال بیماری های قلبی و سرطان را کاهش می دهد.
علاوه بر این خواب کافی در کنترل اشتها نقش دارد؛ چرا که به تنظیم گرلین و هورمون محرک اشتها می کند. کمبود خواب منجر به سطح بالای گرلین می شود، به همین دلیل هنگام کم خوابی احساس گرسنگی دائمی دارید.
۳. کربوهیدرات های تصفیه شده زیادی می خورید
کربوهیدرات های تصفیه شده به شدت فراوری شده اند و ویتامین، فیبر و مواد معدنی ندارند. یکی از پر مصرف ترین منابع کربوهیدرات های تصفیه شده، آرد سفید است که در بسیاری از مواد غذایی مانند نان و پاستا وجود دارد.
بیشتر بخوانید: ویتامین های مورد نیاز بعد از جراحی لاغری
مواد غذایی مانند نوشابه و آبنبات که با قند فراوری شده تهیه می شوند، از دسته کربوهیدرات های تصفیه شده هستند. از آنجایی که این موارد فیبر پرکننده ای ندارد، بدن خیلی سریع آنها را هضم می کند، به همین جهت در صورت مصرف کربوهیدرات تصفیه شده خیلی زود احساس گرسنگی می کنید.
علاوه بر این کربوهیدرات تصفیه شده منجر به افزایش قند خون می شود و سطح انسولین را در بدن بالا می برد. زمانی که مقدار زیادی انسولین به یکباره در پاسخ به قند خون بالا آزاد می شود، به سرعت قند را از خون شما خارج می کند.
کاهش ناگهانی سطح قند خون به عنوان وضعیتی به نام هیپوگلیسمی شناخته می شود.
۴. رژیم غذایی کم چرب مصرف می کنید
چربی نقش بسیار مهمی در سیر نگه داشتن شما دارد. چربی دیر هضم است و برای مدت طولانی در معده باقی می ماند.
علاوه بر این مصرف چربی منجر به ترشح هورمون های مختلف افزایش سیری می شود. به همین جهت اگر رژیم غذایی کم چربی داشته باشید، ممکن است احساس گرسنگی دائمی داشته باشید.
اسیدهای چرب امگا ۳ را می توانید از ماهی های چرب مانند سالمون، ساردین و تن ماهی دریافت کنید. همچنین در غذاهای گیاهی مانند گردو و بذر کتان نیز وجود دارد. سایر منابع غنی از مواد مغذی و پرچرب شامل آووکادو، تخم مرغ، روغن زیتون و ماست پرچرب است.
۵. به مقدار کافی آب نمی خورید
هیدراته نگه داشتن بدن برای سلامت کلی شما بسیار مهم است. نوشیدن آب کافی چندین فواید دارد که می توان به مواردی از جمله سلامت مغز و قلب، پوست و دستگاه گوارش سالم اشاره کرد.
علاوه بر این آب کاملا سیر کننده است و در صورتی که قبل از غذا مصرف شود، منجر به کاهش اشتها می شود.
گاهی برخی از افراد احساس تشنگی را با احساس گرسنگی اشتباه می گیرند. در مواقعی که احساس گرسنگی دارید، یک یا دو لیوان آب بنوشید، سپس متوجه می شوید که احساس شما درست بوده است یا خیر.
مصرف مواد غذایی سرشار از آب، از جمله میوه و سبزیجات نیز به هیدراته نگه داشتن بدن نیز کمک می کند.
۶. مواد غذایی فاقد فیبر
اگر رژیم غذایی شما فاقد فیبر است، باید همیشه احساس گرسنگی دائمی را تجربه کنید. مصرف مواد غذایی حاوی فیبر به شما در کنترل گرسنگی کمک می کند.
غذاهای با فیبر بالا به کاهش سرعت تخلیه معده کمک می کند و نیاز به هضم بیشتری نسبت به غذاهای دیگر دارند.
اگر رژیم غذایی شما فاقد فیبر باشد، متوجه احساس گرسنگی دائمی می شوید، به همین جهت توصیه ما به شما این است که برای رفع چنین احساسی حتما فیبر را در رژیم خود بگنجانید.
مواردی از جمله میوه ها، سبزیجات، دانه ها، حبوبات و غلات کامل را برای دریافت فیبر در رژیم خود داشته باشید.
۷. با حواس پرتی غذا می خورید
اگر سبک زندگی پر مشغله ای دارید، اغلب با حواس پرتی غذا می خورید. این طرز غذا خوردن برای سلامتی شما مضر است.
علاوه بر این شواهد نشان می دهد افرادی که با حواس پرتی غذا می خورند، همیشه گرسنه تر از افرادی هستند که از اینگونه غذا خوردن خودداری می کنند.
۸. تمرینات زیادی انجام می دهید
افرادی که تمریناتی با شدت بالا انجام می دهند، متابولیسم بالایی داشته و حتی در زمان استراحت کالری زیادی نسبت به سایر افرادی که ورزش سبکی انجام می دهند، می سوزانند.
همچنین افرادی که به طور منظم و با شدت بالا یا برای طولانی مدت ورزش می کنند، اشتهای بیشتری داشته و متابولیسم سریعی دارند؛ بنابراین گرسنگی دائمی را تجربه می کنند.
۹. بیماری زمینه ای دارید
گاهی گرسنگی دائمی نشان از بیماری است. بیماری های زیادی در ایجاد چنین حالتی نقش دارد که موارد شایع را ذکر می کنیم:
دیابت
گرسنگی مکرر می تواند نشان دهنده دیابت باشد، گرسنگی دائمی به دلیل سطح بالای قند خون رخ می دهد و معمولا با علائمی مانند تشنگی بیش از حد، خستگی و کاهش وزن نیز همراه است.
بیشتر بخوانید: جراحی متابولیک راهی برای درمان دیابت
پرکاری تیروئید
افرادی که دچار چنین اختلالی از تیروئید هستند، به طور مکرر احساس گرسنگی دارند. در این بیماری هورمون تیروئید بیش از حد تولید می شود، به همین جهت اشتهای زیادتری نسبت به حالت طبیعی دارند.
هیپوگلیسمی یا سطح پایین قند خون
این حالت باعث افزایش میزان گرسنگی می شود. اگر برای مدتی غذا نخورید، سطح قند خون کاهش می یابد و این حالت با رژیم غذایی حاوی کربوهیدرات های تصفیه شده بیشتر می شود.
علاوه بر موارد ذکر شده گرسنگی بیش از حد نشانه مشکلات دیگری از جمله افسردگی، اضطراب و سندرم پیش از قاعدگی است.
۱۰. سریع غذا می خورید
میزان سرعتی که غذا می خورید، به طور مستقیم می تواند بر اشتهای شما تاثیرگذار باشد. مطالعات زیادی نشان داده است، افرادی که سریع غذا می خورند، اشتهای بیشتری دارند و گرسنگی دائمی را تجربه می کنند.
علاوه بر این افرادی که با سرعت بیشتری غذا می خورند، وزن بیشتر نسبت به آن دسته از افرادی که با سرعت کم غذا می خورند، دارند.
۱۱. بیش از حد استرس دارید
استرس بیش از حد، افزایش اشتها را به همراه دارد. افزایش اشتها به دلیل افزایش میزان کورتیزول است، هورمونی که گرسنگی و هوس غذایی را افزایش می دهد.
برای کاهش استرس می توانید راهکارهای مختلفی از جمله ورزش و تنفس عمیق را در برنامه خود داشته باشید تا پس از مدتی متوجه کاهش استرس خود باشید.
۱۲. الکل زیادی می نوشید
الکل به عنوان محرک اشتها شناخته می شود. برخی از مطالعات نشان داده اند که مصرف الکل هورمون هایی مانند لپتین را که منجر به کاهش اشتها می شود را مهار می کند، به خصوص زمانی که قبل یا همراه با غذا مصرف شود.
به همین جهت اگر الکل زیادی مصرف می کنید، احتمال اینکه احساس گرسنگی دائمی داشته باشید زیاد است. الکل نه تنها باعث افزایش گرسنگی می شود، بلکه به بخشی از مغز که کنترل و قضاوت را بر عهده دارد، آسیب وارد می کند.
۱۳. کالری مایع می نوشید
غذاهای مایع و جامد به شکل های متفاوتی بر اشتهای شما تاثیر می گذارد. اگر غذاهای مایع زیادی مانند اسموتی مصرف می کنید، قطعا بیشتر از زمانی که غذاهای جامد بیشتری می خورید، احساس گرسنگی خواهید داشت.
یکی از دلایل مهم آن، این است که مایعات بسیار سریع تر از غذاهای جامد از معده عبور می کند. برخی دیگر از مطالعات نشان می دهد که غذاهای مایع در مقابل غذاهای جامد تاثیر چندانی بر هورمون های محرک گرسنگی ندارند.
بدون دیدگاه