
چاقی و سلامت ذهن، هر دو شرایط پزشکی هستند که ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. هر دو این شرایط می توانند منجر به بروز مشکلات قابل توجهی در افراد و خانواده هایشان شوند. علاوه بر این که تاثیراتی را بر سلامت عمومی به همراه خواهد داشت. در این مقاله قصد داریم درباره تاثیر عوامل روانشناختی بر چاقی بیش تر بدانیم.
عوامل موثر بر روی سلامت ذهن و چاقی
عوامل خارجی متعددی وجود دارند که بر روی چاقی و سلامت ذهن تاثیر می گذارند. از جمله:
جنسیت
خانم ها بیشتر از آقایان در معرض چاقی و اضافه وزن و همچنین افسردگی ناشی از اضافه وزن هستند.
وضعیت اجتماعی و اقتصادی
افرادی که سابقه اجتماعی و اقتصادی ضعیفی دارند، بیشتر با مشکلات ذهنی و اضافه وزن روبرو خواهند شد.
سن
معمولا احتمال چاقی و اضافه وزن با بالا رفتن سن افزایش می یابد و بیشتر مشکلات سلامتی در رده سنی ۵۵ تا ۶۵ سال تشخیص داده می شود.
اقلیت
نژاد و تفاوت های فرهنگی از جمله عوامل موثر در بروز مشکلات سلامتی یا اضافه وزن هستند.
سلامت ذهنی
سلامت ذهنی تاثیر مستقیمی روی وزن و چاقی دارد و می تواند با تاثیر بر روی تصویر ذهنی از بدن، زمینه ساز بروز مشکلات ذهنی و سلامتی شود.
تحقیقات نشان می دهد، افرادی که چاق هستند و اضافه وزن دارند، ۵۵ درصد بیشتر از دیگر افراد در معرض افسردگی هستند و این در حالی است که، افراد مبتلا به افسردگی بیشتر در معرض چاقی قرار دارند.

غذا خوردن احساسی
به این معنی است که گاهی اوقات، غذا خوردن می تواند اهداف غیر تغذیه ای داشته باشد. در چنین مواردی افراد اغلب به دلایل احساسی به دنبال غذا خوردن هستند، نه این که واقعا احساس گرسنگی داشته باشند. محرک های احساسی برای داشتن عادات غذایی ناسالم عبارتند از:
- بی حوصلگی
- اضطراب
- تنهایی
- استرس
- عصبانیت
روانشناسی پرخوری
پرخوری نوعی اختلال در خوردن است که افراد حجم بالایی از مواد غذایی را در یک بازه زمانی کوتاه مصرف می کنند، بی آن که محرک طبیعی برای گرسنگی داشته باشند.
افرادی که پرخوری می کنند، با عدم کنترل روبرو می شوند و حتی ممکن است برای مدتی از خوردن غذا امتناع کنند. این حالت می تواند باعث افزایش یا افت قند خون شود که در نهایت بر روی مغز تاثیر می گذارد و می تواند منجر شود تا فرد احساس گرسنگی پبدا کرده و از غذاهای ناسالم استفاده کند.
برقراری ارتباط با غذا
ارتباط ما با غذا خوردن در بزرگسالی به دوران کودکی بر می گردد. سال هایی که یاد می گیریم احساس گرسنگی چیست و یاد می گیریم چه زمانی برای برطرف شدن احساس گرسنگی مان، غذا بخوریم. برای بسیاری از افراد این ارتباط در کودکی منجر به برقراری ارتباط مثبت با غذا خوردن و لذت بردن از غذا خوردن به صورت سالم می شود. با این حال، بزرگسالانی که چاق هستند، ممکن است ارتباط ناپایداری با غذا خوردن در اوایل دوران کودکی شان داشته اند.
اتفافات دوران کودکی می تواند بر روی سلامت افراد در آینده تاثیر بگذارد. برخی تروماها می توانند منجر به ایجاد عادات غذایی ناسالم شوند.
اعتماد به نفس پایین در دوران کودکی می تواند منجر به استفاده از غذا به عنوان یک مانع فیزیکی شود. غذا خوردن آگاهانه و یا غیر آگاهانه باعث می شود فرد توجه کمتری به وزن خود داشته باشد.
آن دسته از افرادی که با مشکلات سلامتی و چاقی روبرو هستند، باید تحت حمایت پزشکی قرار بگیرند و تشخیص اولیه هر دو مورد می تواند کمک کننده باشد.
شواهد نشان می دهند که مشکلات سلامتی و یا افسردگی شدید می توانند احتمال بروز چاقی و اضافه وزن را افزایش دهند.
برای کنترل وزن، چه اقداماتی باید صورت گیرد؟
توصیه می شود به منظور کنترل وزن، به موارد زیر اهمیت داده شود:
- تمامی وعده ها و میان وعده هایی که در طول روز خورده می شوند را ثبت کنید. این که چه چیزی را در چه زمانی مصرف می کنید. این کار کمک می کند تمرکز بیش تری بر روی دلایلی که پشت عادات غذایی وجود دارد، داشته باشید.
- اندازه وعده های غذایی را کاهش دهید. شما به آسانی می توانید با کمتر کردن حجم وعده های غذایی خود، میزان خوراک خود در طول روز را کاهش دهید.
- اگر عاملی در زندگی منجر به بروز استرس و اضطراب در شما می شوند، سعی در برطرف کردن آن داشته باشید. این نکته را در نظر داشته باشید که احساسات ناپایدار می توانند مشکلاتی را در کم کردن وزن ایجاد کنند.
- سعی کنید در روزهای بدی که دارید، به حال خود رها کنید و به فکر کنترل و کاهش وزن نباشید.
کلام آخر
برای آن دسته از افرادی که BMI سی و یا بالاتر دارند، توصیه می شود با پزشک مشورت کنند. در مواردی که فردی درگیر شرایط سلامتی باشد، پزشک کمک می کند رژیم غذایی و برنامه ورزشی مناسبی در نظر گرفته شود تا وزن نیز تحت کنترل در بیاید.
بدون دیدگاه