طبق آخرین گزارشات ۳۵ درصد بزرگسالان و ۱۷ درصد کودکان چاق هستند. جراحی چاقی در BMI های بالای ۳۵ و به ویژه بالای ۴۰ موثرترین راه برای رسیدن به وزن ایده آل است. اما این راه سریع خطرات و عوارضی را به دنبال خواهد داشت. پس اگر قصد عمل و کاهش وزن از این طریق را دارید ابتدا حتما به مطالعه عوارض بعد از جراحی چاقی بپردازید.
باید به این نکته اشاره کنیم که اگر توسط فوق تخصص جراحی های چاقی و حرفه ای این عمل انجام گیرد کمترین عارضه را در پی خواهد داشت.
عمل های چاقی منجر به تغییر دائمی آناتومی بیمار می شود، که می تواند در هر زمان از زندگی بیمار به عوارضی منجر شود. دانش آناتومی حاصل می تواند جراح را در زمینه مدیریت مشکلات احتمالی راهنمایی کند. خیلی کم پیش می آید که بیماران از هرگونه جزئیات آناتومیکی روش جراحی خود مطلع شوند. بنابراین بدست آوردن هرگونه گزارش عملی مربوط به عمل چاقی بیمار در صورت امکان مفید است.
جراحی چاقی چه خطراتی را می تواند در پی داشته باشد؟
خطرات جراحی چاقی به دو دسته کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم بندی می شود که خطرات کوتاه مدت می تواند شامل موارد زیر باشد:
عوارض کوتاه مدت بعد از جراحی چاقی
- خونریزی
- عفونت زخم
- لخته شدن خون
- مشکلات ریوی یا تنفسی
- نشت در سیستم گوارشی
- احتمال بروز مخاطرات جانی
عوارض بلند مدت بعد از جراحی چاقی
- زخم
- استفراغ
- سنگ صفرا
- سوء تغذیه
- انسداد روده
- رفلاکس اسید
- افت قند خون
- افتادگی پوست
- سندرم دامپینگ
- نیاز به جراحی مجدد
خطرات طولانی مدت و عوارض جراحی کاهش وزن بسته به نوع جراحی متفاوت است، که عوارض بلند مدت می تواند شامل موارد زیر باشد:
لخته شدن خون
یکی از عوارض احتمالی پس از جراحی چاقی لخته شدن خون در اندام های تحتانی و ایجاد مشکل در اندام های ریه، کلیه و… است. احتمال بروز این نوع عارضه بسیار کم است که با علائمی همچون پا درد، ، تورم و قرمزی در ناحیه پا، تیر کشیدن قفسه سینه و تنگی نفس همراه با سرفه های شدید می باشد.
عفونت زخم
گاهی اوقات زخم ها و بخیه ها در حین بهبودی دچار عفونت می شوند و عوارضی چون چرک زخم ها، قرمزی و تورم پوست، درد زخم و اطراف آن می شود.
انسداد روده
سوء تغذیه
افتادگی پوست
سنگ صفرا
- لرزش بدن
- خارش پوست
- سرگیجه
- تپش قلب
- زردی پوست و چشم
خطر مرگ
عوارض بعد از جراحی چاقی بای پس معده Roux-en-Y
بای پس معده Roux-en-Y (RYGB) یکی از رایج ترین جراحی های چاقی است که امروزه انجام می شود. این روش شامل ایجاد یک کیسه کوچک معده به حجم سی تا پنجاه سی سی و آناستوموز (پیوند معده به ژژنوم) است. همچنین در این جراحی بخشی از روده باریک نیز بهم پیوند می شوند. در زیر به شرح برخی از عوارض بعد از جراحی چاقی بای پس معده می پردازیم:
تنگی آناستوموتیک
اعتقاد بر این است که تنگی آناستوموتیک، در عمل گاستروژونوستومی، در شش تا ۲۰ درصد بیماران مبتلا به RYGB رخ می دهد.
علت آن نامشخص است؛ اما نظریه های پیشنهادی عبارتند از: ایسکمی بافتی، زخم حاشیه ای یا افزایش فشار بر روی آناستوموز معده – ژژنوم.
میزان تنگی در لاپاراسکوپی در مقابل روش باز RYGB بیشتر است و ممکن است مربوط به استفاده از استاپلرهای دایره ای با قطر کوچک باشد.
زخم های حاشیه ای (مارژینال اولسر)
زخم های حاشیه ای (مارژینال اولسر) معمولا در محل گاستروژونوستومی اتفاق می افتد و در ۰.۶ تا ۱۶ درصد بیماران گزارش شده است. دلایل عمده زخم های حاشیه ای شامل پرفیوژن ضعیف بافت در آناستوموز، وجود مواد خارجی (منگنه یا بخیه)، استفاده از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، عفونت هلیکوباکتر پیلوری و استعمال دخانیات است.
فتق داخلی
فتق داخلی در نقص مزانتریک رخ می دهد که در طول RYGB ایجاد می شود. فتق داخلی در حداکثر پنج درصد بیماران پس از RYGB توصیف شده است و نقایص مزانتریک اغلب با بخیه های غیر قابل جذب بسته می شود تا این بروز کاهش یابد.
مطالب مرتبط: انواع فتق و درمان آن با لاپاراسکوپی
سندرم دامپینگ
سندرم دامپینگ یکی از شایع ترین عوارض پس از جراحی است که به طور معمول به دو صورت اتفاق می افتد که عبارت است از:
بروز سندرم دامپینگ بدین صورت است که در دو فاصله زمانی اتفاق می افتد، یکی بلافاصله پس از مصرف غذا و دیگری به صورت دیرس پس از ۱۵ تا ۳۰ دقیقه بعد از خوردن غذا رخ می دهد. به طور معمول با تغییر روش غذا خوردن و افزودن فیبر به مواد غذایی این عارضه برطرف می شود. سندرم دامپینگ، عارضه ای است که منجر به اسهال، گرگرفتگی، سبکی سر، حالت تهوع یا استفراغ می شود.
سندرم دامپینگ یکی دیگر از عوارض بعد از جراحی چاقی است و می تواند در بیماران پس از RYGB رخ دهد و به دلیل بلعیدن مقدار زیادی کربوهیدرات ساده است. سندرم دامپینگ دو نوع دارد: زودهنگام و دیررس.
سندرم دامپینگ زودرس یک شروع سریع دارد (۱۵ دقیقه) و نتیجه تخلیه سریع غذا در روده کوچک است. سندرم دامپینگ دیرهنگام نیز می تواند رخ دهد؛ اما پاتوفیزیولوژی آن شناخته نشده است و احتمالا شامل تغییراتی در الگوهای هورمونی و قند خون است.
عوارض بعد از جراحی چاقی اسلیو گاسترکتومی
گاسترکتومی اسلیو لاپاروسکوپی (SG) به طور فزاینده ای در حال تبدیل شدن به یک عمل جراحی گسترده است که این روش شامل منگنه کردن معده بر روی یک بوژی یا لوله سایزر و برداشتن قسمت بزرگی (حدود ۸۰ درصد) معده است. مهمترین عوارض SG شامل نشت و تنگی معده اسلیو شده می باشد و بیماری رفلاکس معده به مری است.
باید به این نکته اشاره کرد که اگر جراحی چاقی توسط بهترین جراح چاقی در کرج انجام شود این عوارض ها یا وجود ندارد یا به حداقل می رسد. عوارض بعد از جراحی چاقی این روش عبارت اند از:
نشت معده
نشت معده بعد از SG یکی از جدی ترین عوارض است که می تواند در ۵.۳ درصد بیماران رخ دهد. اگرچه علت شناسی ناشناخته است؛ اما تصور می شود که نشت به دلیل عوامل محلی در محل اصلی است، از جمله خون رسانی ناکافی و ایسکمی و نقص خونرسانی دیواره معده می باشد.
استنوز پس از اسلیو
زخم های حاشیه ای (مارژینال اولسر) معمولا در محل گاستروژونوستومی اتفاق می افتد و در ۰.۶ تا ۱۶ درصد بیماران گزارش شده است. دلایل عمده زخم های حاشیه ای شامل پرفیوژن ضعیف بافت در آناستوموز، وجود مواد خارجی (منگنه یا بخیه)، استفاده از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، عفونت هلیکوباکتر پیلوری و استعمال دخانیات است.
ریفلاکس معده
ریفلاکس معده (GERD) با علائمی از جمله درد، سوزش سر دل و سوزش معده می تواند به عنوان یک عارضه زودرس یا دیررس پس از SG رخ دهد.
درمان دارویی ضد رفلاکس معمولا اصلی ترین درمان است؛ با این حال GERD که به درمان دارویی پاسخ نمی دهد معمولا با تبدیل به RYGB درمان می شود.
بیشتر بخوانید: درمان رفلاکس معده با استفاده از جراحی لاپاراسکوپی
عوارض بعد از جراحی چاقی باند معده
باند معده (GB) یک روش محدود کننده است که شامل قرار دادن یک باند قابل تنظیم در کاردیای معده نزدیک محل اتصال معده و مری است. سپس می توان باند را با تزریق یا از بین بردن محلول نمکی از یک درگاه زیر جلدی متصل به آن تنظیم کرد.
فرسایش باند
فرسایش باند از طریق معده در ۱ درصد بیماران GB گزارش شده است. تصور می شود که در نتیجه یک باند بیش از حد تنگ منجر به ایسکمی دیواره معده رخ دهد. فرسایش باند معمولا با آندوسکوپی تشخیص داده می شود و برداشتن جراحی آن را به عنوان درمان تضمین می کند.
لغزش باند
لغزش باند شامل مهاجرت باند از موقعیت طبیعی خود است که منجر به علائم عدم تحمل غذ، درد اپی گاستریک و رفلاکس اسید می شود. تثبیت باند قدامی توسط بخیه های معده برای جلوگیری از لغزش باند انجام می شود. لغزش باند در ۳ درصد موارد رخ می دهد و می تواند هر زمان پس از جراحی به صورت لغزش حاد یا به صورت مزمن ظاهر شود.
اتساع مری
اتساع مری با اختلالات حرکت عضلات مری همراه است، اگرچه مکانیسم دقیق این عارضه ناشناخته است اما بیشتر آن را با فشار زیاد باند مرتبط می دانند و درمان آن شامل تخلیه باند یا برداشتن باند توسط جراحی است.
عوارض بعد از جراحی چاقی بالون داخل معده
اخیرا کاهش وزن توسط بالون معده در بیماران با چاقی مفرط روشی است که کاربرد بسیار کمی دارد. در ابتدا تصور می شد که بالن بسیار ایمن است، شواهد اخیر در مورد عوارض نشان می دهد که پارگی بالون و مهاجرت، انسداد روده کوچک، سوراخ شدن معده و حتی مرگ از عوارض این عمل است.
بدون دیدگاه