متاسفانه امروزه چاقی در کودکان زیاد به چشم می خورد و جلوگیری از آن بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. در صورتی که اقداماتی برای کاهش وزن کودک صورت نگیرد، در آینده با مشکل مواجه خواهد شد. 

والدین باید از همان ابتدا به جلوگیری از چاقی در کودکان توجه داشته باشند. از علل اصلی چاقی و افزایش وزن در کودکان می توان به مصرف غذاهای ناسالم، عادت غذایی خانواده و عدم فعالیت بدنی اشاره کرد.

این دسته از کودکان علاوه بر تجربه مشکلات فیزیکی و بیماری، با مسائل دیگری مانند عدم اعتماد به نفس مواجه می شوند. در ادامه نکات مهمی که باید در این رابطه بدانید برای شما آورده ایم تا با کسب آگاهی در این باره بتوانیم از چاقی در کودکان جلوگیری کنیم.

بیشتر بخوانید: جراحی چاقی در کودکان

عوامل موثر چاقی در کودکان

بدن شما انرژی مصرف نشده را (کیلوژول) به عنوان چربی در بدن ذخیره می کند. باید برای حفظ وزن سالم حتما انرژی که از غذا گرفته می شود را بسوزانید. عواملی که منجر به اضافه وزن در کودکان می شود:

انتخاب غذاهای ناسالم

به طور مثال غذاهای پرچرب و شیرین به جای مواد غذایی ناسالم مصرف می شود.

عدم فعالیت فیزیکی

بسیاری از کودکان با توجه به بازی های رایانه ای که انجام می دهند، فعالیت کمتری نسبت به گذشته دارند.

صرف زمان بیشتر برای فعالیت کم تحرک

امروزه کودکان زمان زیادی صرف تماشای تلویزیون و بازی با گوشی می کنند.

والدین دارای اضافه وزن

الگوهای غذایی خانواده تاثیر زیادی بر حفظ وزن سالم دارد. معمولا کودکان با والدین چاق بیشتر در معرض چاقی و اضافه وزن قرار دارند.

ژنتیک

برخی از اختلالات ژنی نادر منجر به چاقی شدید طی دوران کودکی می شود. علاوه بر این برخی از ژن های خاص کودکان را مستعد ابتلا به چاقی می کند. اگر خانواده مستعد ابتلا به اضافه وزن باشند، باید انتخاب غذاهای سالمی داشته باشید.

مشکلات مرتبط با خواب

کم خوابی در حال حاضر به عنوان یکی از مهم ترین عوامل موثر در چاقی شناخته شده است. دیر وقت خوابیدن کودکان کیفیت خواب و احتمالا دو هورمون لپتین و گرلین را تحت تاثیر قرار می دهد.

لپتین توسط سلول های چربی خارج می شود تا سیگنال کافی بودن ذخایر چربی را به مغز بدهد و هورمون گرلین به عنوان سیگنال گرسنگی از معده آزاد می شود.

مصرف دارو

مصرف برخی از داروها در کودکان و نوجوانان افزایش وزن را تشدید می کند، این دسته از داروها به شرح زیر است:

  • داروهای ضد افسردگی
  • داروهای ضد تشنج
  • داروهای ضد روان پریشی
  • لیتیوم
  • کورتیکواستروئیدها
علت چاقی در کودکان

خطرات مرتبط با چاقی در کودکان

همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم کودکان چاق در مقایسه با دیگر کودکانی که وزن نرمال دارند، در آینده بیشتر مستعد ابتلا به مشکلات مرتبط با سلامتی هستند. بیماری های قلبی و آسم از جدی ترین خطراتی است که احتمال ابتلای آنها در کودکان چاق وجود دارد.

مطالب مرتبط: ارتباط بین چاقی و تنگی نفس

دیابت نوع ۲

منظور از این بیماری وضعیتی است که گلوکز در بدن به درستی سوخت و ساز ندارد. این عارضه منجر به مشکلاتی از جمله بیماری چشم، اختلال در عملکرد کلیه و آسیب عصبی می شود.

کودکان و بزرگسالان که اضافه وزن دارند، بیشتر در معرض این بیماری ها قرار دارند. حال با داشتن سبک زندگی سالم و تغییر رژیم غذایی می توان این عارضه را کنترل کرد.

مشکلات قلبی

کلسترول و فشار خون بالا خطر ابتلا به بیماری قلبی را در آینده در کودکان چاق افزایش می دهد. غذاهای سرشار از چربی و نمک منجر به افزایش سطح کلسترول و فشار خون می شود. دو عارضه مهم بیماری قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی است.

در واقع چاقی و بیماری های قلبی ارتباط مستقیمی با هم دارد.

درد مفاصل

چاقی در کودکان منجر به سفتی مفاصل، محدودیت دامنه حرکتی و درد می شود. در اغلب موارد افرادی که دچار درد مفصلی هستند، با کاهش وزن خود متوجه بهبود دردهای خود می شوند.

آسم

بیماری آسم منجر به التهاب مزمن مجاری تنفسی ریه می شود. در اغلب مواقع چاقی همراه با آسم است و باعث ایجاد مشکلات تنفسی خواهد شد.

اختلالات خواب

کودکان و نوجوانان مبتلا به چاقی ممکن است از اختلالات خواب مانند خر و پف بیش از حد و آپنه خواب دست و پنجه نرم کنند. از دیگر مشکلات مرتبط با چاقی در کودکان:

  • اختلالات خوردن مانند بولیمیا یا پرخوری
  • مشکلات ارتوپدی مانند مشکلات در ساختار پا
  • مشکلات کبدی از جمله کبد چرب
درمان چاقی در کودکان

تغذیه سالم برای کودکان مبتلا به چاقی

اگر کودک چاق دارید باید عادت غذایی او را تغییر دهید. والدین باید الگوی غذایی سالمی برای فرزندان خود داشته باشند تا بتوان از چاقی در کودکان تا حد امکان جلوگیری کرد.

اصلاح تغذیه ای را باید از خانه، با محدود کردن شیرینی و نوشیدنی هایی مانند نوشابه شروع کرد. برخی از نوشیدنی ها می تواند کالری زیادی داشته باشد و در نهایت منجر به چاقی شود.

به جای این نوشیدنی ها می توانید آب یا شیر بنوشید. مصرف فست فود را به حداقل برسانید و بیشتر غذاهای خانگی مصرف کنید. به جای مصرف محصولات فراوری شده یا تنقلات شور باید میان وعده های تازه از جمله این موارد مصرف کنید:

  • میوه و سبزیجات تازه
  • پروتئین های بدون چربی مانند مرغ و ماهی
  • لبنیات کم چرب از جمله شیر بدون چربی، ماست کم چرب و پنیر کم چرب
  • پروتئین های بدون چربی مانند ماهی و مرغ

اگر به این موارد دقت داشته باشید می توانید از چاقی در کودکان جلوگیری کنید و همچنین در صورت چاقی، شاهد کاهش وزن او باشید.

اگر به سبک زندگی سالم عمل نکنید، کودک در آینده بسیاری از مشکلات و بیماری ها را تجربه می کند و در نهایت برای لاغری مجبور به انجام عمل های لاغری از جمله اسلیو معده و بای پس معده خواهد بود.

تغییر سبک زندگی برای جلوگیری و درمان چاقی در کودکان

افزایش فعالیت بدنی

فعالیت بدنی کودک باید افزایش یابد تا کاهش وزن رخ دهد. همیشه فعالیت بدنی به معنای ورزش کردن نیست. باید فرزند شما بازی هایی را انجام دهد که فعالیت و حرکت داشته باشد.

افزایش فعالیت خانوادگی

فعالیت هایی انجام دهید که کل خانواده در آن فعالیت  داشته باشند و الگوی خوبی نیز برای فرزند شما شود. فعالیت هایی از جمله پیاده روی، بازی با کودک یا شنا به فعال نگه داشتن کودک کمک می کند و لحظات شادی را برای کودک رقم خواهد زد.

کاهش زمان بازی با گوشی

باید زمان بازی با گوشی و رایانه را محدود کنید. کودکانی که طی ساعت های طولانی به تلویزیون تماشا می کنند یا با گوشی بازی می کنند بیشتر در معرض چاقی قرار دارند.

توصیه می شود زمان اینگونه بازی ها را به حداقل برسانید و این وقت را بیشتر صرف انجام فعالیت های فیزیکی کنید. 

علاوه بر این هر چه کودک مدت زمان بیشتری در حال تماشای تلویزیون باشد، میان وعده بیشتری از جمله مواد غذایی پرقند و چربی مصرف می کنند که در نهایت باعث دریافت کالری بیشتر خواهد شد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *