در حقیقت اضافه وزن با عوامل مختلفی ارتباط دارد که خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد:
- چربی خون بالا به ویژه تری گلیسیرید بالا، کلسترول LDL، کلسترول تام و کلسترول پایین HDL
- فشار خون بالا
- اختلال در تحمل گلوکز یا دیابت نوع ۲
- سندرم متابولیک
- ارتباط چاقی با فشار خون بالا و بزرگ شدن بطن چپ
همه این موارد می تواند خطر بیماری قلبی را افزایش دهد.
علاوه بر این، چاقی با برخی از بیماری ها از جمله سرطان، بیماری کیسه صفرا و آرتروز مرتبط است.
چه ارتباطی بین چاقی و بیماری قلبی وجود دارد؟
در ادامه نحوه تاثیر چاقی بر بیماری قلبی و راهکارهایی برای مقابله با چاقی و بیماری های قلبی را برای شما ذکر کرده ایم:
- چاقی سطح کلسترول شما را تغییر می دهد. بسیاری از ما می دانیم که چاقی می تواند منجر به افزایش سطح کلسترول بد و تری گلیسیرید شود.
همچنین افزایش وزن می تواند کلسترول لیپوپروتئین های با چگالی بالا (HDL) را نیز کاهش دهد. کلسترول HDL برای از بین بردن کلسترول بد و کاهش خطر بیماری قلبی مهم است.
- چاقی می تواند باعث افزایش فشار خون شود. افرادی که مبتلا به افزایش وزن هستند، برای تامین اکسیژن و مواد مغذی بدن خود به خون بیشتری نیاز دارند که منجر به افزایش فشار خون می شود.
همچنین بدن شما برای حرکت دادن خون به فشار بیشتری نیاز دارد. فشار خون بالا نیز یکی از علل شایع حمله قلبی است که متاسفانه در افراد چاق بسیار شایع تر است.
- چاقی می تواند منجر به دیابت شود. کلسترول بالا، فشار خون و حملات قلبی تنها عارضه ناشی از چاقی نیست. افراد چاق شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت دارند.
طبق تحقیقاتی که در این باره انجام شده است، متوجه شده اند، بسیاری از افراد بالای ۶۵ سال مبتلا به دیابت نیز به بیماری قلبی مبتلا هستند.

در حالی که گفته می شود افراد مبتلا به دیابت، دو تا چهار برابر بیشتر در معرض خطر بیماری قلبی هستند. انجمن قلب آمریکا دیابت را به عنوان یکی از هفت عامل اصلی قابل کنترل برای پیشگیری از بیماری قلبی ذکر کرده اند.
اگر دچار بیماری دیابت هستید و بیماری قلبی هنوز مشخص نشده است، باید سریع تر برای درمان و بررسی بیماری های دیگر اقدام کنید.
کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی
خوشبختانه برای جلوگیری از چاقی و بیماری قلبی، راهکارهایی از قبیل کاهش وزن وجود دارد. اولین اقدامی که هر فرد چاق، به ویژه افرادی که سابقه خانوادگی بیماری قلبی و عروقی دارند باید بردارد، انجام تمرینات ورزشی منظم است و اینکه یک رژیم غذایی مغذی و متعادل داشته باشند.
در خصوص بهترین تمرینات ورزشی و رژیم غذایی مناسب با پزشک مشورت داشته باشید.
برای برخی از افراد تنها داشتن رژیم غذایی و تمرینات ورزشی برای رسیدن به وزن ایده آل کافی نیست. در واقع افرادی که BMI بالای ۳۵ دارند، باید جراحی چاقی نیز انجام دهند.
این روش لاغری مانند اسلیو معده در کرج علاوه بر کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی، کلسترول بالا، فشار خون و حتی دیابت را نیز بهبود می بخشد.
اگر قصد جراحی لاغری به روش بای پس معده یا اسلیو معده را دارید، بهتر است ابتدا با متخصص قلب مشورت داشته باشید.
به طور مثال مشکلاتی از قبیل فشار خون بالا، کلسترول بالای یا سایر بیماری های مرتبط با قلب درمان نشده می تواند فرد را در معرض خطر بالای عوارض حین و بعد از جراحی قرار دهد.
متخصص قلب به شما کمک می کند تا فشار خون، سطح کلسترول و هرگونه بیماری قلبی که می تواند مشکلات احتمالی را که قبل از شروع جراحی ایجاد کند، برطرف شود.
بیشتر بخوانید: ارتباط بین بیماری چاقی و COVID-19

پس از جراحی همچنان باید رژیم غذایی سالم و تمرینات ورزشی داشته باشید. رژیم غذایی مناسب و ورزش پس از جراحی چاقی تضمین می کند که از مشکلاتی مانند چاقی و بیماری قلبی جلوگیری خواهید کرد.
همچنین می توانید یک قلب قوی و سالم داشته باشید و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهید.
نحوه تشخیص افراد مبتلا به چاقی و بیماری قلبی چگونه است؟
برای تعیین اینکه مشخص شود آیا وزن شما با افزایش خطر بیماری همراه است یا خیر، از دو روش استفاده می شود که این موارد به شرح زیر است:
شاخص توده بدنی (BMI)
با این فرمول، با اندازه گیری قد و وزن، میزان چاقی یا لاغری افراد مشخص می شود. نتایج اندازه گیری به این صورت است:
- زیر ۱۸.۵: کم وزن
- ۱۸.۵ بین ۲۴.۹: عادی
- ۲۵.۰ بین ۲۹.۹: اضافه وزن
- ۳۰.۰ و بالاتر: چاقی
افرادی که اضافه وزن دارند، مستعد بسیاری از بیماری ها هستند که یکی از مهم ترین این موارد، بیماری قلبی است که باید برای رفع این مشکل کاهش وزن داشته باشند.
دور کمر
منظور از اندازه دور کمر، بالای ناف است. در حقیقت هرچه چربی شکم بیشتر باشد خطر ابتلا به بیماری قلبی بیشتر خواهد بود، به این صورت چاقی و بیماری قلبی با یکدیگر مرتبط هستند.
- اندازه مناسب دور کمر برای آقایان: کمتر از ۹۴ سانتی متر
- اندازه مناسب دور کمر برای خانم ها: کمتر از ۸۰ سانتی متر
برای انجام عمل جراحی چاقی باید حتما بعد از مشورت با متخصص قلب و عروق، با متخصص جراحی های چاقی در کرج دکتر محمد جواد باقری مشورت کنید تا بررسی شود که این روش برای شما مناسب است یا خیر.
بدون دیدگاه