شماره تماس09106141630

کرج- جهانشهر- میدان مدنی- خیابان مهران- ساختمان جهانشهر- طبقه دوم- واحد 5

صفحه اصلی 9 جراحی های چاقی 9 تاثیر چاقی بر روی زخم معده
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

تاثیر چاقی بر روی زخم معده

چاقی و اضافه وزن می تواند با بسیاری از بیماری های مربوط به دستگاه گوارش از جمله دردهای ناحیه شکم، نفخ، تهوع، سوزش معده، اسهال و یا یبوست در ارتباط باشد. از موارد دیگری که می توان به آن اشاره کرد، ارتباط میان چاقی و زخم های معده است. در این مقاله قصد داریم تا بیش تر درباره تاثیر چاقی بر روی زخم معده صحبت نماییم.


چرا افراد چاق بیش تر در معرض زخم معده قرار دارند؟

علت های زیادی برای این توضیح این مورد وجود دارد. یک سری از این علل را به صورت زیر به شما شرح می دهیم :

اضافه وزن می تواند باعث افزایش التهاب در دستگاه گوارشی شود.

التهاب دستگاه گوارش

نظرات علمی زیادی در خصوص التهاب و نقش آن در بروز بیماری های مزمن وجود دارد و به نظر می رسد این موضوع در مورد چاقی و اضافه وزن نیز صدق می کند.
سلول های چربی، ذرات التهابی را تولید می کنند و به همین دلیل میزان تولید این مواد در افراد چاق بیش تر می باشد. ذراتی که سبب التهاب می شوند، از طریق رگ های خونی در نواحی مختلفی بدن به جریان در می آیند و منجر به بروز التهاب در قسمت های مختلف خواهند شد.

علاوه بر این، تحقیقات انجام شده نشان می هند که التهاب در سلول های تشکیل دهنده مخاط دستگاه گوارش نیز وجود دارد. اما مهم است بدانید که این التهاب می تواند منجر به ضعیف شدن سلول های روده ای شود و احتمال بروز زخم معده را افزایش دهد.

باکتری های دستگاه گوارش در افراد چاق، با باکتری های موجود در دستگاه گوارش افرادی با وزن ایده آل متفاوت است.

جهت درک بهتر این موضوع، ابتدا باید به بررسی اهمیت باکتری های دستگاه گوارشی بپردازیم، چرا که میلیون ها باکتری داخل روده زندگی می کنند.
وجود طبیعی باکتری در داخل روده برای حفظ سلامت آن بسیار مهم است. این باکتری ها کارهای بسیار مهمی انجام می دهند. به عنوان مثال، نه تنها به هضم غذا کمک می کنند، بلکه جذب مواد مغذی را تسهیل می کنند. از سلول های روده محافظت و به سلامتی آن ها کمک می کنند.
مشخص شده است که باکتری های دستگاه گوارش افراد چاق با افرادی که وزن نرمالی دارند، متفاوت می باشد. به نظر می رسد که این تفاوت می تواند باعث شود سلول های دستگاه گوارش نسبت به زخم و التهاب بیشتر حساس شوند.

مخاط دستگاه گورش در افرادی که چاق هستند و اضافه وزن دارند، ترشحات بیشتری دارد.

برخی تحقیقات نشان می دهند که در افراد چاق، ارتباط میان سلول های دستگاه گوارش مختل می شود و به همین دلیل و با این شرایط ورود سم های مضر، باکتری ها و یا دیگر پاتوژن ها به مخاط روده راحت تر شده و حتی می تواند سبب زخم معده نیز شود.
اکنون ما می دانیم که چاقی و اضافه وزن باعث می شود افراد مستعد زخم معده شوند.

علائم زخم معده چیست؟

علائم زخم معده

علائم متعددی وجود دارد که بررسی آن ها می تواند نشان دهد که آیا فرد مبتلا به زخم معده است یا خیر. شایع ترین علائم را به شرح زیر بیان می کنیم :
• شایع ترین علامت، دردی همراه با سوزش است که از زیر استخوان سینه تا ناف احساس می شود. این درد به دلیل تماس اسید معده با زخم ایجاد می شود. شب ها هنگام خواب و زمانی که معده خالی است، این درد می تواند شدت بگیرد. مصرف برخی مواد غذایی و یا داروها می توانند به تسکین درد کمک کنند.
• برخی افراد با علائمی از قبیل نفخ، تهوع و استفراغ روبرو خواهند شد.
• هشداردهنده ترین علامت می تواند استفراغ خونی باشد که نیاز به درمان فوری دارد. تیره شدن مدفوع نیز باید سریعا بررسی شود. به طور کلی باید در صورت مشاهده هر گونه تغییر در اشتها و یا کاهش وزن باید اهمیت داده شود.


چه عواملی می توانند سبب زخم معده شوند؟

زخم معده به معنای ایجاد زخم های باز در مخاط معده می باشد. زمانی که این زخم ها در تماس با اسید معده قرار می گیرند، فرد با احساس درد و ناراحتی روبه رو خواهد شد.
بارها توصیه شده است که از مصرف بیش از اندازه کافئین، استعمال دخانیات و مصرف آسپیرین خودداری شود. چرا که می توانند احتمال برزو زخم معده را افزایش دهند.


در صورت وجود زخم معده برای جراحی چاقی چه باید کرد؟

زخم معده، با احساس سوزش در معده همراه است که می تواند بسیار دردناک باشد. عوامل مختلفی در بروز زخم معده دخیل هستند به همین دلیل اگر فردی قصد جراحی های چاقی دارد، پزشک باید جراحی های چاقی را با احتیاط بیش تری انجام دهند، به خصوص در بیمارانی که می خواهند تحت جراحی بای پس و یا اسلیو معده قرار بگیرند.
• همچنان باید از مصرف کافئین، مواد غذای چرب، غذاهای تند، الکل و مواد غذایی فرآوری شده خودداری شود.
• اگر معده برای مدت زمان طولانی خالی بماند، احتمال بروز ناراحتی و معده درد بیشتر خواهد بود. توصیه می شود افراد مبتلا به زخم معده، در طول روز وعده های غذایی کم حجمی داشته باشند.
• افراد مبتلا به زخم معده که تحت بای پس و یا اسلیو قرار می گیرند، بعد از جراحی، داروهایی برای شان در نظر گرفته می شود تا از میزان تولید اسید معده کاسته شود. حتی اگر طی یک ماه بعد از جراحی علائمی از رفلاکس اسید مشاهده نشود، مصرف داروهای باید ادامه پیدا کند.


زخم معده چگونه درمان می شود؟

در صورتی که میزان علائم خفیف باشد، در ابتدا مصرف داروهای مسدود کننده اسید از سوی پزشک تجویز خواهد شد. در دیگر موارد، ممکن است بیمار به متخصص گوارش ارجاع داده شود. گاها آندوسکوپی برای بیمار در نظر گرفته می شود. این تست، شامل قرارگیری لوله ای ظریف و کوچک به نام آندوسکوپ از راه گلو به داخل معده می باشد.
این تست به منظور تائید وجود زخم انجام می شود و امکان گرفتن نمونه و بیوپسی حین آن وجود دارد. آندوسکوپی معمولا زمانی انجام می شود که علائم شدید باشد. با انجام این تست، وجود باکتری هلیکوباکتر پیلوری که علت بروز زخم معده می باشد، تشخیص داده می شود. در صورت تائید وجود باکتری، یک دوره مصرف آنتی بیوتیک و هم چنین داروهای مسدود کننده اسید برای بیمار در نظر گرفته خواهد شد.
در صورت تشخیص زخم معده، از مصرف داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی مانند آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن باید خودداری شود. برخی از این داروها مانند آسپیرین، لایه ای دارند که باعث می شوند آسیب کمتری به مخاط معده وارد شود. بیمار باید هر گونه داروی مصرفی را به پزشک اطلاع دهد.


جهت پیشگیری از بروز زخم معده چه می توان کرد؟

همان طور که در ابتدا صحبت شد، اضافه وزن و چاقی از جمله عواملی هستند که احتمال بروز زخم معده را افزایش می دهند. این بیماری می تواند صرف نظر از علت بروز زخم معده مانند وجود باکتری هلیکوباکتر داخل معده و یا مصرف بیش از حد داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی اتفاق بیفتد.
در کنار توصیه های موجود در خصوص درمان زخم معده، باید به کم کردن وزن اهمیت ویژه ای داده شود. حتما با پزشک در خصوص کنترل و کاهش وزن مشورت کنید.
سیستم بدن و بسیاری از ارگان ها تحت تاثیر چاقی قرار می گیرند. اگر اضافه وزن دارید و در معرض زخم معده هستید، مهم ترین دلیل برای کم کردن وزن را دارید. این کار نه تنها به درمان زخم معده کمک می کند، بلکه جلوی بروز بیماری های مرتبط با چاقی و عوارض مربوطه مانند زخم معده را می گیرد.

عکس دکتر محمدجواد باقری

دکتر محمدجواد باقری

بورد تخصصی جراحی عمومی
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی چاقی و متابولیک و لاپاروسکوپی پیشرفته

برچسب ها:
مقالات مرتبط
ورزش بعد از جراحی لاغری

ورزش بعد از جراحی لاغری

ورزش بعد از جراحی لاغری از مهم ترین مواردی است که باید افراد در برنامه روزانه خود داشته باشند؛ چراکه به سلامتی بیماران و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *