چاقی و هورمون ها در بدن رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. هورمون‌ ها انتقال دهنده های شیمیایی هستند که عملکرد بدن را تنظیم می کنند. هورمون یکی از موارد تاثیرگذار در چاقی بدن است.

هورمون های لپتین، انسولین، هورمون های جنسی و هورمون رشد بر اشتها، متابولیسم و ایجاد چربی در بدن تاثیر می گذارند. افرادی که دچار افزایش وزن هستند، بخشی از این هورمون ها را دارند که منجر به غیر طبیعی شدن متابولیسم و تجمع چربی در بدن می شود.

سیستمی از غدد که به عنوان غدد درون ریز شناخته می شود، هورمون ها را در جریان خون ترشح می کند. سیستم غدد درون ریز با سیستم عصبی و سیستم ایمنی کار می کند. این سیستم به بدن کمک می‌ کند تا با استرس و حوادث مختلف مقابله کند.

وجود بیش از حد یا کمبود این هورمون ها می تواند منجر به چاقی شود و همچنین چاقی نیز می تواند منجر به تغییرات هورمون ها در بدن شود. با راهکارهایی از جمله بای پس معده در کرج می توانید وزن دلخواه خود را داشته باشید.

علائم چاقی هورمونی

از علائم احتمالی چاقی هورمونی می توان به چنین مواردی اشاره کرد:

  • گواتر یا بزرگی غده تیروئید
  • گالاکتوره
  • خستگی
  • اختلال بینایی
  • ضعف عضلانی
  • سردرد
  • چاقی در میانه بدن
  • ناتوانی جنسی
  • استریا با خطوط بنفش
  • هیرسوتیسم
  • آکنه
 
چاقی و هورمون ها

چاقی و هورمون لپتین

هورمون لپتین توسط سلول های چربی تولید شده و در جریان خون ترشح می شود. لپتین با تاثیری که بر قسمت هایی از مغز می گذارد، اشتهای افراد را کاهش می دهد تا کمتر میل به غذا خوردن داشته باشند.

همچنین به چگونگی کنترل ذخیره چربی در بدن کمک می کند. لپتین توسط چربی تولید می شود، به همین جهت سطح لپتین در افراد چاق بیشتر از افراد با وزن نرمال است.

با وجود این که این هورمون در بدن منجر به کاهش اشتها می شود؛ اما، افرادی که چاق هستند به اثرات این هورمون حساس نیستند و در نتیجه در طی غذا خوردن و بعد از غذا خوردن احساس سیری ندارند.

چاقی و هورمون انسولین

انسولین هورمونی است که توسط پانکراس تولید می شود و برای تنظیم کربوهیدرات ها و متابولیسم چربی بسیار مهم است.

هورمون انسولین جذب قند یا گلوکز را در بافت هایی مانند ماهیچه ها، کبد و چربی تحریک می کند. در واقع این فرایندی است که به بدن کمک می کند تا برای عملکرد روزانه انرژی لازم را داشته باشد.

در افرادی که چاق هستند، سیگنال های انسولین از بین می رود و بافت ها قادر به کنترل سطح گلوکز نیستند، چنین شرایطی می تواند منجر به دیابت نوع ۲ و سندرم متابولیک شود.

در این مواقع چاقی و هورمون بر یکدیگر تاثیر می گذارند و منجر به چاقی می شود.

چاقی و هورمون انسولین
چاقی و هورمون انسولین

چاقی و هورمون های جنسی

وجود چربی زیاد در بدن در ایجاد بیماری هایی مانند بیماری قلبی، سکته مغزی و برخی از عوارض دیگر مانند آرتریت نقش دارد.

چربی اطراف شکم نسبت به چربی های دیگر در قسمت های مختلف بدن مانند باسن و ران خطر بیشتری در ایجاد عارضه های دیگر دارد.

استروژن ها و آندروژن ها در ایجاد چربی در قسمت های مختلف بدن نقش دارند. استروژن ها هورمون جنسی هستند که توسط تخمدان ها در خانم ها قبل از یائسگی تولید می شوند.

این هورمون مسئول تحریک تخمک گذاری در هر سیکل از قاعدگی است. خانم های یائسه استروژن زیادی تولید نمی کنند.

استروژن این دسته از افراد در چربی بدن تولید می شود. در آقایان جوان آندروژن در سطح بالایی در بیضه ها تولید می شود، با افزایش سن به تدریج کاهش می یابد.

با افزایش سن تغییراتی در سطح هورمون های جنسی مردان و خانم ها ایجاد می شود و با تغییراتی در توزیع چربی در بدن همراه است.

در سنین باروری خانم ها، ذخیره چربی بیشتر در قسمت پایین بدن مشاهده می شود که اندامی به صورت گلابی شکل دارند.

در آقایان مسن و خانم های یائسه ذخیره چربی در اطراف شکم مشاهده می شود، اندامی به صورت سیب دارند.

خانم های یائسه ای که مکمل های استروژن مصرف می کنند، چربی در اطراف شکم خود ندارند. به طور کلی کمبود استروژن منجر به افزایش وزن می شود.

برای خارج کردن چربی شکم می‌توان از راهکارهایی مثل ابدومینوپلاستی در کرج استفاده کنید.

چاقی و هورمون رشد

غده هیپوفیز در مغز، هورمون رشد تولید می کند که بر قد افراد تاثیر می گذارد و به ساخت استخوان و عضله کمک می کند. هورمون رشد همچنین بر متابولیسم نیز تاثیرگذار است. سطح هورمون رشد در افراد چاق کمتر از افراد با وزن طبیعی است.

چه هورمونی باعث چاقی می شود؟

هورمون های انسولین، لپتین، هورمون های جنسی و هورمون رشد بر متابولیسم، اشتها و توزیع چربی بدن تاثیر می گذارد. افرادی که دچار افزایش وزن هستند، میزانی از این هورمون ها را دارند که باعث اختلال در عملکرد متابولیسم و تجمع چربی بدن می شود.

چاقی و هورمون رشد
چاقی و هورمون رشد

عوامل التهابی و چاقی

چاقی همراه با التهاب مزمن درجه پایین در بافت چربی است. ذخیره بیش از حد چربی منجر به واکنش های استرس در سلول های چربی می شود.

این شرایط باعث آزاد شدن عوامل التهابی از خود سلول های چربی و سلول های ایمنی در بافت چربی می شود.

هورمون های چاقی یک عامل خطر در ایجاد بیماری

چاقی با افزایش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی و عروقی، سکته مغزی، چندین نوع سرطان، کاهش طول عمر و کیفیت پایین زندگی همراه است.

بیشتر بخوانید: بیماری ها و مشکلات چاقی

به عنوان مثال افزایش تولید استروژن در چربی خانم‌های مسن که چاق هستند، با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است که نشان می‌دهد تولید استروژن در ایجاد این عارضه بسیار نقش مهمی دارد.

دلایل افزایش وزن هورمونی

افزایش وزن هورمونی ممکن است به چنین دلایل رخ دهد:

  • کم کاری هورمون تیروئید
  • نارسایی هیپوفیز
  • غلبه استروژن
  • پرولاکتین بالا
  • عدم تعادل آندروژن
  • مقاومت به لپتین
  • مقاومت به انسولین
  • کورتیزول بالا
  • سندرم متابولیک
  • کمبود هورمون رشد
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک

آیا قرص پروژسترون چاق می کند؟

معمولا چاقی نمی تواند از عوارض مستقیم مصرف قرص پروژسترون باشد. با وجود اینکه هورمون ها می تواند بر میزان گرسنگی و وزن شما تاثیر گذار باشد؛ اما وجود پروژسترون بالا یا کم به تنهایی عاملی در ایجاد چاقی نیست.

چاقی شکمی هورمونی

عدم تعادل برخی از هورمون‌ها در بدن باعث ایجاد علائم فیزیکی از جمله چاقی شکم می‌شود. وجود مقداری کمی چربی در ناحیه اطراف شکم طبیعی است؛ اما زمانی که بدون هیچ دلیل مشخصی در ناحیه شکم چربی اضافه شود ممکن است دلایل هورمونی داشته باشد.

عوامل زیادی می تواند بر وزن و ظاهر بدن تاثیر بگذارد. عواملی از جمله رژیم غذایی، ژنتیک و خواب. مورد دیگری که معمولا بیمار متوجه علت چاقی زیر شکم خود نمی‌شود، مربوط به موارد هورمونی است.

آیا آمپول هورمونی، چاق کننده است؟

درمان هورمونی از جمله تزریق هورمون از مواردی است که منجر به افزایش وزن می شود که معمولا سایز دور کمر یا همان شکم را افزایش می دهد. از علائم دیگر آن می توان به احساس خستگی و به دنبال آن داشتن فعالیت کمتر اشاره کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *