در ابتدا باید جهت کاهش وزن به فوق تخصص جراحی های چاقی در کرج مراجعه کنید تا راهکارهای مناسب برای کاهش وزن از جمله بای پس معده در نظر بگیرد. در صورت عدم درمان چاقی، چنین شرایطی می تواند علاوه بر افزایش کلسترول، زمینه ساز ایجاد بسیاری از بیماری ها نیز باشد.
کلسترول یک ماده مومی شکل است که بدن برای عملکرد صحیح به آن نیاز دارد. کبد کلسترول تولید می کند که بدن از آن برای ساخت سلول ها، ویتامین ها و هورمون ها استفاده می کند. برخی از مواد غذایی نیز حاوی کلسترول هستند.
مصرف بیش از حد چربی های اشباع یا ترانس ممکن است سطح کلسترول را افزایش دهد. این عارضه می تواند درد قفسه سینه، حمله قلبی و سکته را نیز به همراه داشته باشد.
در ادامه این مقاله توضیحات بیشتری در خصوص تاثیر اضافه وزن بر کلسترول بالا به شما خواهیم داد.
تاثیر مستقیم اضافه وزن بر کلسترول بالا
دو نوع کلسترول وجود دارد:
- کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) به عنوان کلسترول بد
- کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) به عنوان کلسترول خوب
سطح بالای LDL ممکن است باعث افزایش پلاک در شریانها و بیماری قلبی شود. در صورتی که وجود کلسترول HDL، خطر بیماری قلبی را کاهش میدهد. در این نوع، کلسترول از شریان ها به کبد منتقل می شود، قسمتی که کبد می تواند آن را تجزیه کند و از بین ببرد.
کلسترول بالا می تواند در همه افراد با هر وزنی تاثیر بگذارد؛ اما، با وجود اضافه وزن خطر افزایش سطح کلسترول LDL و کاهش HDL، دو چندان خواهد شد.
بیشتر بخوانید: چاقی و بیماری قلبی
علت ایجاد کلسترول بالا چیست
برخی از افراد به صورت ارثی به این بیماری مبتلا می شوند، که در این صورت به آن «هیپرکلسترولمی خانوادگی» می گویند.
از دیگر دلایلی که باعث ایجاد کلسترول می شود و می توانید برای تضمین سلامتی خود از این موارد جلوگیری کنید، به شرح زیر است:
- مصرف یک رژیم غذایی سرشار از چربی های اشباع شده و ترانس، سدیم، قندهای افزوده شده و غذاهای فراوری شده
- مصرف سیگار یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار
- اضافه وزن
- سبک زندگی بی تحرک و عدم فعالیت بدنی
- سندرم متابولیک که احتمال بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت را افزایش می دهد.
علائم کلسترول بالا
کلسترول بالا معمولا علائم خاصی را ایجاد نمی کند. برخی از افراد که سطح بالایی از کلسترول را دارند، ممکن است برجستگی های چربی روی پوست و حلقه خاکستری مایل به سفید در اطراف قرنیه چشم داشته باشند.
این علائم در افرادی که کلسترول خونی خانوادگی دارند، بسیار شایع تر است. پزشک می تواند این عارضه را با انجام آزمایش خون بررسی کند. در برخی از موارد ممکن است از فرد بخواهند که ۹ تا ۱۲ ساعت قبل از انجام آزمایش ناشتا باشند.
معمولا کلسترول بالا علائمی ایجاد نمی کند. در اغلب مواقع بیمار شرایط ناگواری مانند حمله قلبی یا سکته مغزی به دنبال آسیب ناشی از کلسترول بالا را تجربه می کند.
این مواردی که برای شما ذکر کردیم تا زمانی که کلسترول بالا باعث تشکیل پلاک در رگ ها نشود، رخ نخواهد داد. از علائم بیماری قلبی یا سکته مغزی می توان به درد قفسه سینه، احساس فشار یا پری در سمت چپ سینه اشاره کرد.
مواردی از جمله سرگیجه، عدم تعادل در راه رفتن، درد در ساق پا و… می تواند با کلسترول بالا مرتبط باشد و نیاز به درمان از سوی پزشک داشته باشید.
دلیل چاقی و کلسترول بالا
از عواملی که در چاقی و کلسترول بالا موثر است می توان به چنین مواردی اشاره کرد:
- مصرف غذاهای سرشار از کلسترول و چربی اشباع شده
- مصرف سیگار و نوشیدن الکل
- عدم تحریک و فعالیت کافی در طول روز
چه افرادی باید آزمایش کلسترول بدهند؟
اولین غربالگری بین سنین ۹ تا ۱۱ سال انجام می شود و سپس باید هر ۵ سال یک بار انجام گیرد. برای آقایان سنین بین ۴۵ تا ۶۵ سال و برای خانم ها بین سنین ۵۵ تا ۶۵ سال باید هر یک یا دو سال یک بار انجام گیرد.
افراد بالای ۶۵ سال نیز باید سالانه آزمایش کلسترول را انجام دهند. گاهی نیاز به آزمایشات بیشتری به چنین دلایلی هستید: غیر طبیعی بودن نتایج آزمایشات اولیه
- مبتلا به بیماری عروق کرونر
- در حال مصرف داروهای درمان کلسترول
- در معرض خطر به بیماری عروق کرونر
- سابقه خانوادگی کلسترول بالا یا حملات قلبی
- اضافه وزن
- عدم تحرک و فعالیت فیزیکی
- دیابت
- رژیم غذایی ناسالم
- مصرف سیگار
افرادی که تحت درمان هستند، نیاز به انجام آزمایشات منظم برای نظارت بر میزان کلسترول خود دارند.
چگونه می توان اضافه وزن و کلسترول بالا را درمان کرد؟
همانطور که گفتیم اضافه وزن یکی از عوامل مهمی است که می تواند در افزایش وزن موثر باشد، به همین جهت اولین اقدامی که باید درمان کلسترول در نظر داشته باشید، کاهش وزن است. یکی از این راهکارها اسلیو معده در کرج است.
به طور کلی راهکارهای درمانی که برای رفع اضافه وزن و کلسترول بالا در نظر گرفته شده به شرح زیر است:
- باید فعالیت بدنی خود را طی روز افزایش دهید. به طور کلی توصیه می شود ۱۵۰ دقیقه در هفته ورزش هوازی با شدت متوسط مانند دوچرخه سواری، شنا یا پیاده روی سریع داشته باشید.
- در صورت مصرف سیگار باید آن را ترک کنید و همچنین در معرض دود سیگار نیز نباشید.
- رژیم غذایی سالم از جمله میوه ها، سبزیجات تازه، غلات کامل، آجیل، مرغ بدون چربی و ماهی مصرف کنید. از چربی های اشباع شده که در گوشت قرمز وجود دارد و چربی های ترانس که در مارگارین و محصولات پخته شده وجود دارد، باید خودداری کنید.
- اگر الکل مصرف می کنید، باید اقدامی برای ترک مصرف الکل حتما در نظر داشته باشید.
- برای برخی از افراد پزشک ممکن است علاوه بر توصیه به تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی، دارو نیز تجویز کند. به طور مثال استاتین ها، رایج ترین دارو برای کاهش کلسترول و به دنبال آن کاهش خطر بیماری قلبی است.
بیشتر بخوانید: درمان فشار خون با کاهش وزن
چگونه با کاهش وزن می توان میزان کلسترول را در بدن کم کرد؟
کاهش وزن می تواند به سطح کلسترول در بدن شما کمک کند؛ زیرا، میزان چربی را در بدن شما کاهش می دهد و احتمال ابتلا به التهاب نیز را در شما کاهش خواهد یافت.
کاهش وزن و فعالیت بیشتر نیز می تواند در بهبود مقاومت به انسولین تاثیرگذار باشد تا بدن بهتر بتواند هورمون ها و لیپوپروتئین ها را تنظیم کند.
برای کاهش کلسترول چه میزان باید کاهش وزن داشت؟
حتی کاهش ۵ کیلوگرم می تواند برای بهبود سطح کلسترول بسیار اثربخش باشد. افرادی که حداقل ۵ درصد از وزن خود را کم کنند، به طور قابل توجهی سطح کلسترول LDL، کلسترول تام و تری گلیسیرید را کاهش خواهند داد.
هر چه که کاهش وزن بیشتری داشته باشید، نه تنها کلسترول بالا بهبود پیدا می کند، بلکه کل بدن نیز عملکرد بهتری خواهد داشت و بسیاری از بیماری ها جلوگیری خواهد شد. یکی از روش های کاهش وزن سریع بای پس معده در کرج است.
بدون دیدگاه