بسیار از خانم ها جهت کاهش وزن سعی زیادی می کنند که گاهی موفق نمی شوند. توصیه می شود قبل از اقدام جهت کاهش وزن، ابتدا هرگونه بیماری زمینه ای احتمالی را مورد بررسی قرار دهند تا با تشخیص علت چاقی، بیماری زمینه ای را درمان کنند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک از شایع ترین اختلال هورمونی در خانم ها طی سنین باروری است و می تواند مشکلات باروری را به همراه داشته باشد.
خانم های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارای سطح بالایی از هورمون مردانه هستند و همچنین حساسیت کمتری به انسولین دارند یا به اصطلاح مقاوم به انسولین هستند. بسیاری از این دسته از خانم ها، مبتلا به چاقی و اضافه وزن هستند.
به دنبال افزایش وزنی که دارند، در معرض خطر بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت، بیماری قلبی، آپنه خواب، سرطان رحم و… قرار می گیرند.
جهت درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک و چاقی باید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید. در ادامه توضیحات بیشتری در خصوص ارتباط بین تخمدان پلی کیستیک و افزایش وزن خواهیم داد.
چرا سندرم تخمدان پلی کیستیک منجر به چاقی می شود؟
سندرم تخمدان پلی کیستیک به طوری است که استفاده از هورمون انسولین را برای بدن دشوارتر می کند. هورمون انسولین در بدن به تبدیل قند و نشاسته غذا به انرژی کمک می کند.
در صورتی که استفاده از این هورمون در بدن دشوار شود به عنوان مقاومت به انسولین شناخته می شود. چنین شرایطی می تواند باعث ایجاد قند و گلوکز در جریان خون شود.
سطح بالای انسولین باعث افزایش تولید هورمون های مردانه به نام آندروژن می شود. حال میزان بالای آندروژن در بدن باعث ایجاد علائمی مانند رشد موهای زائد، آکنه، پریودهای نامنظم و در نهایت چاقی می شود.
از آنجایی که افزایش وزن توسط هورمون های مردانه ایجاد می شود، معمولا تجمع چربی و چاقی را بیشتر در ناحیه شکم شاهد هستید. به همین جهت خانم هایی که مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک هستند، به جای داشتن اندامی گلابی شکل، اندامی به ظاهر شبیه به سیب دارند.
این نکته را به خاطر داشته باشید که چربی شکم از خطرناک ترین نوع چربی است؛ چراکه، با افزایش خطر بیماری قلبی و دیگر بیماری های خطرناک همراه است. یکی از راهکارهایی که می توانید شکمی صاف داشته باشید، ابدومینوپلاستی در کرج است.
چه خطراتی همراه با افزایش وزن مرتبط با سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود دارد؟
افزایش وزن به هر علتی که ایجاد شود، می تواند برای سلامتی شما بسیار مضر باشد. خانم هایی که مبتلا به سندرم پلی کیستیک هستند، بیشتر احتمال دارد که به بسیاری از مشکلات مرتبط با افزایش وزن و مقاومت به انسولین مبتلا شوند که این موارد به شرح زیر است:
- دیابت نوع ۲
- کلسترول بالا
- فشار خون بالا
- ناباروری
- آپنه خواب
- سرطان آندومتر
بسیاری از این موارد ذکر شده می تواند منجر به بیماری قلبی شود.
برخی از کارشناسان معتقدند افزایش وزن به ایجاد علائمی مانند ناهنجاری های قاعدگی و آکنه نیز منجر می شود. همچنین با عمل جراحی لاغری مانند اسلیو معده در کرج می توانید کاهش وزن را تجربه کنید.
در صورت ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک چگونه می توان کاهش وزن داشت؟
کاهش وزن علاوه بر اینکه احتمال ایجاد بسیاری از بیماری ها را کاهش می شود، بلکه باعث ایجاد احساس بهتری نیز در شما خواهد شد.
زمانی که مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک هستید، کاهش تنها ۱۰ درصد از وزن بدن می تواند قاعدگی را به حالت منظم برگرداند، همچنین به کاهش برخی از علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک خواهد کرد.
در واقع با کاهش وزن، حساسیت به انسولین برطرف می شود، این امر می تواند خطر ابتلا به دیابت، بیماری قلبی و سایر عوارض ناشی از تخمدان پلی کیستیک را کاهش دهد.
برای کاهش وزن باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک بر اساس شاخص توده بدنی، وزن شما را اندازه گیری می کند. شاخص توده بدنی به عنوان BMI شناخته می شود و این معیار بر اساس نسبت قد و وزن شما اندازه گیری می شود.
معمولا درمانی که برای سندرم تخمدان پلی کیستیک در نظر گرفته می شود، شامل قرص های ضدبارداری، داروهای ضد اندروژن و متفورمین است.
قرص های آندروژن اثرات هورمونی مردانه را متوقف می کند. متفورمین نیز یک دارو برای دیابت است که به بدن کمک می کند تا انسولین اثر موثرتری داشته باشند و همچنین باعث کاهش تولید تستوسترون می شود.
برخی از تحقیقات دیگر نیز نشان داده است که می تواند به کاهش خانم های چاق مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک کند.
علاوه بر مصرف دارو، داشتن سبک زندگی سالم به شما می کند تا وزن متعادلی داشته باشید که این موارد به شرح زیر است:
- از یک رژیم غذایی پر فیبر و کم قند استفاده کنید. میوه ها، سبزیجات و غلات کامل را مصرف کنید. از غذاهای فراوری شده و چرب برای کنترل سطح قند خون خودداری کنید.
- به جای سه وعده غذایی زیاد، چهار تا شش وعده غذایی کوچک در طی روز بخورید. این برنامه به کنترل سطح قند خون کمک می کند.
- حداقل ۳۰ دقیقه در اکثر روزهای هفته ورزش کنید.
- اگر سیگار می کشید، حتما برای ترک سیگار اقدام کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله ٰتاثیر جراحی چاقی بر چرخه قاعدگی را مطالعه کنید.
آیا کیست تخمدان باعث بزرگ شدن شکم می شود؟
معمولا کیست تخمدان علائمی ندارد. این عارضه ممکن است باعث نفخ شکم شود؛ اما منجر به افزایش وزن نمی شود. با این حال کیست تخمدانی که به صورت مکرر رخ دهد، می تواند نشانه سندرم تخمدان پلی کیستیک باشد که در نهایت منجر به افزایش وزن خواهد شد.
چرا تشخیص زودرس مهم است؟
تشخیص به موقع و درمان زودهنگام بسیار مهم است. با وجود این بیماری، احتمال ایجاد مشکلات دیگر از جمله بیماری قلب و عروق، دیابت بارداری، کلسترول بالا و چاقی وجود دارد.
بدون دیدگاه