داشتن شاخص توده بدنی بالا در بارداری می تواند تاثیر زیادی بر سلامت شما و سلامت کودک شما داشته باشد، به همین جهت باید عوارض چاقی در بارداری را جدی بگیرید.
توصیه می شود قبل از اقدام به بارداری، به وزن ایده آل خود برسید تا از عوارض خطرناک جلوگیری شود.
زمانی به فردی چاق گفته می شود که BMI بالای 30 یا بالاتر داشته باشد. در صورتی که چنین وزنی دارید، باید برای کاهش وزن اقدام کنید.
یکی از موارد موثر و ایمن برای کاهش وزن، انجام اسلیو معده در کرج توسط فوق تخصص جراحی چاقی است.

آیا چاقی بر توانایی بارداری شما تاثیرگذار است؟
وزن بالا به تخمک گذاری و باروری آسیب می رساند. حتی خانم هایی که به طور منظم تخمک گذاری می کنند، هرچه BMI بالا باشد، ممکن است به زمان بیشتری برای بارداری نیاز داشته باشند.
برخی از تحقیقات نشان می دهد که BMI بالاتر با افزایش خطر IVF ناموفق نیز مرتبط است.
BMI بالا چه تاثیری در بارداری دارد؟
داشتن BMI بالا در بارداری خطر عوارض بارداری را به شدت افزایش می دهد، موارد احتمالی به شرح زیر است:
- سقط جنین، مرده زایی و سقط مکرر
- دیابت بارداری
- ایجاد مشکلاتی که با علائمی مانند فشار خون بالا و آسیب به اندام هایی مانند کبد و کلیه (پره اکلامپسی) مشخص می شود.
- مشکلات قلبی
- آپنه خواب
- نیاز به سزارین و خطر عوارض سزارین مانند عفونت و ایجاد زخم
چاقی چه عوارضی برای جنین دارد؟
همانطور که گفتیم چاقی می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در بارداری شود؛ اما تنها به برداری و مادر ختم نمی شود، خطراتی را نیز برای جنین داشته باشد که این موارد به شرح زیر است:
- اختلالات مادرزادی
- جنین بزرگ تر از حد نرمال (ماکروزومی جنین)
- ایجاد مشکلاتی در رشد کودک
- آسم در دوران کودکی
- چاقی در دوران کودکی
- مشکلات شناختی و تاخیر در رشد
تمامی این موارد ذکر شده از عوارض احتمالی هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله جلوگیری از چاقی را مطالعه کنید.

در بارداری چه مقدار باید وزن اضافه کرد؟
با وجود اینکه افزایش وزن بیش از حد نرمال منجر به عوارض چاقی در بارداری می شود، اما به این معنی نیست که نباید در بارداری افزایش وزن داشته باشید. تعیین میزان وزن نرمالی که باید در بارداری اضافه کنید، بسیار مهم است. به همین جهت باید وزن قبل از بارداری و BMI خود را اندازه گیری کنید.
پس از وزن گیری خود قبل از بارداری، پزشک با توجه به شرایطی که دارید، بهترین میزان وزنی را که باید اضافه کنید را برای شما در نظر خواهد گرفت.
بارداری تک قلو
اگر BMI 30 یا بالاتر دارید، حدود 5 تا 9 کیلوگرم وزن اضافه کردن می تواند مناسب و نرمال باشد.
بارداری چند قلو
اگر BMI 30 یا بالاتر دارید و چند قلو باردار هستید، افزایش وزن توصیه شده بین حدود 11 تا 19 کیلوگرم است. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله عوامل موثر در ایجاد چاقی را مطالعه کنید.
آیا با وجود وزن بالا در بارداری، نیاز به مراقبت های خاصی است؟
اگر BMI 30 یا بالاتر دارید، پزشک باید شما را تحت نظر داشته باشد؛ چراکه، احتمال عوارض بارداری در شما بیشتر از سایر افراد است. مواردی که از سوی پزشک توصیه می شود:
آزمایش زودهنگام برای بررسی دیابت
معمولا خانم هایی که در معرض خطر دیابت بارداری قرار دارند، یک آزمایش غربالگری به نام تست گلوکز اغلب بین هفته های 24 تا 28 بارداری باید انجام دهند.
اگر جزء افراد چاق باشید، پزشک ممکن است این تست را زودتر از این مدت در نظر بگیرد و مجدد 24 تا 28 بارداری تست دیابت مجدد تکرار شود.
در صورتی که سطح گلوکز خون شما بالا باشد، به آزمایشات بیشتری نیاز خواهید داشت.
تغییرات در سونوگرافی جنین
سونوگرافی استاندارد جنین معمولا بین هفته های 18 تا 20 بارداری برای ارزیابی آناتومی جنین انجام می شود. اما مشکلی که در افراد چاق وجود دارد این است که امواج اولتراسوند به راحتی به بافت چربی نفوذ نمی کند.
در نتیجه چنین شرایطی می تواند در اثر بخشی و نتیجه سونوگرافی اختلال ایجاد شود. باید در خصوص بهترین روش برای گرفتن سونوگرافی با پزشک مشورت داشته باشید.
غربالگری آپنه انسداد خواب
اختلال خواب از عوارض چاقی در بارداری است که باعث توقف مکرر تنفس در طول خواب می شود که شما به دلیل قطع تنفس از خواب بیدار می شوید. خانم هایی که طی بارداری دچار آپنه انسداد خواب هستند، در معرض خطر پره اکلامپسی و سایر عوارض قرار می گیرند.
احتمالا در اولین ویزیت بارداری این غربالگری را خواهید داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله چاقی و تنگی نفس را مطالعه کنید.

نکاتی جهت تجربه یک بارداری سالم
اولین و مهم ترین اقدامی که باید برای بارداری سالم خود در نظر داشته باشید، داشتن محدوده وزن نرمال است. در صورتی که وزن نرمالی داشته باشید، قطعا از عوارض بارداری نیز جلوگیری خواهد شد.
در ادامه نکات مهم را برای شما ذکر خواهیم کرد:
قبل از بارداری به پزشک مراجعه کنید
اگر پزشک تشخیص دهد که وزن بالایی دارید شما را به متخصص تغذیه یا فوق تخصص جراحی چاقی در کرج برای رسیدن به وزن ایده آل ارجاع خواهد داد.
به مراقبت های طی بارداری توجه داشته باشید
ویزیت های طی بارداری به سلامت مادر و جنین کمک می کند. همچنین در صورتی که اضافه وزن بیشتر از حد نرمالی داشته باشید، مواردی از جمله دیابت، فشار خون بالا یا آپنه خواب تحت بررسی قرار می گیرد.
رژیم غذایی سالم داشته باشید
باید رژیم غذایی سالم داشته باشید که علاوه بر حفظ انرژی، از افزایش وزن بیش از حد نیز جلوگیری شود.
این نکته را در نظر داشته باشید که طی بارداری به اسید فولیک، پروتئین، کلسیم، آهن و سایر مواد مغذی ضروری بیشتری نیاز خواهید داشت.
فعالیت بدنی داشته باشید
باید فعالیت های ورزشی خود را تحت نظر مربی انجام دهید تا نوع مناسب و مرتبط با بارداری را برای شما در نظر بگیرد. معمولا تمریناتی مانند پیاده روی، شنا یا تمرینات ایروبیک می تواند موارد مناسبی برای شما باشند.
ورزش علاوه بر حفظ سلامت عمومی بدن، برای جلوگیری از افزایش وزن بیش از اندازه نیز گزینه بسیار خوبی است.
0 دیدگاه