امروزه برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند، روش های ایمن زیادی از جمله عمل باندینگ معده وجود دارد که متخصص جراحی لاغری با توجه به شرایط هر فرد بهترین روش جراحی را پیشنهاد می دهد.

جراحی باندینگ معده یکی از انواع جراحی چاقی است که قابلیت تنظیم دارد و همچنین برگشت پذیر است. طی این روش نوار سیلیکونی به نام Lap-Band در اطراف معده قرار می گیرد. این نوار باعث می شود که ظرفیت معده کاهش یابد.

به دنبال آن دستوراتی داده می شود که به شما کمک می کند تا غذای کمتری بخورید و کاهش وزن داشته باشید.

 

عمل باندینگ معده

آشنایی با عمل باندینگ معده

حلقه یا نوار معده قابلیت تنظیم دارد و تحت عمل جراحی برای کمک به کاهش وزن افراد چاق گذاشته می شود. این عمل یکی از چندین جراحی چاقی است که میزان غذا خوردن به هدف کاهش وزن محدود می کند.

این نواری که دور معده گذاشته می شود، دائمی نیست به این منظور که می توانید حلقه را بردارید یا اینکه تنظیماتی برای تغییر میزان محدود کردن معده انجام دهید.

بیشتر بخوانید: بادی جت چیست

نحوه عملکرد عمل باندینگ معده چگونه است

نوار معده لوله ای قابل تنظیم و بادی است و با استفاده از سیلیکون نرم ساخته شده است. این باند در قسمت بالایی معده قرار می گیرد تا در نهایت یک حلقه را تشکیل دهد. این حلقه به قسمتی متصل می شود که زیر پوست قرار دارد.

پزشک با دسترس به این قسمت از پوست و با تزریق مایع نمکی، محل اتصال حلقه را محکم می کند به اندازه ای که تنها یک خروجی بسیار کوچک بین قسمت بالایی معده و قسمت پایینی وجود دارد.

زمانی که غذا می خورید، این قسمت بالایی کوچک معده سریع پر می شود و باعث می شود که شما از قبل احساس سیری داشته باشید.

پروسه عمل باندینگ معده
پروسه عمل باندینگ معده

عمل باندینگ معده مناسب چه افرادی است

به طور کلی این جراحی لاغری مناسب افرادی است که دچار عوارض ناشی از چاقی شده اند و روش های غیر جراحی کمکی به کاهش وزن نکرده است، در این مواقع پزشک عمل جراحی را پیشنهاد خواهد داد.

همچنین اگر به دنبال روشی هستید که نسبت به جراحی های کاهش وزن، کمتر تهاجمی و ماندگاری بالاتری داشته باشد، پزشک این مورد را معمولا پیشنهاد می دهد.

در مقایسه با سایر روش ها عمل باندینگ معده کمترین عوارض احتمالی را پس از عمل ایجاد می کند و معده با برش کوچک نمی شود. همچنین در صورت نیاز می توانید باندینگ معده را خارج کنید.

با این حال باید این نکته را در نظر داشته باشید که به دنبال این روش جراحی افراد کاهش وزن کمتری نسبت به سایر روش هایی مانند اسلیو معده تجربه خواهند کرد.

به طور کلی روش هایی مانند بای پس معده و اسلیو معده بیشتر برای کاهش وزن کاربرد دارد و همچنین نتایج چشمگیری تری را به دنبال خواهد داشت.

با عمل باندینگ معده چه مقدار کاهش وزن خواهم داشت

میانگین کاهش وزنی که می توانید با انجام این نوع عمل جراحی لاغری تجربه کنید، حدود ۴۰ درصد وزن اضافی طی ۲ سال است. 

به طور مثال اگر ۴۵ کیلوگرم اضافه وزن داشته باشید، با این روش می توانید حدود ۱۸ کیلوگرم کاهش وزن داشته باشید.

این نکته را در نظر داشته باشید با توجه به سبک زندگی و تغییرات پس از آن میزان کاهش وزن می تواند متفاوت باشد. 

به طور کلی این نکته را باید بگوییم که میزان کاهش وزن با این روش کمتر از سایر روش های دیگر است.

آیا با عمل باندینگ معده می توان بیماری های مرتبط با چاقی را درمان کرد

تنها کاهش وزن است که به شما کمک می کند تا عوارض ناشی از چاقی از جمله موارد زیر را کنترل و درمان کنید:

  • کلسترول بالا
  • فشار خون بالا
  • بیماری قلبی
  • دیابت نوع ۲
  • آپنه انسداد خواب
  • بیماری کبد چرب غیر مرتبط با الکل

باندینگ معده مانند سایر جراحی های کاهش وزن روی متابولیسم و هورمون ها هیچ تاثیری ندارد. این عمل تنها یک روش محدود کننده در نظر گرفته می شود، به این معنی که در درجه اول با محدود کردن مقدار غذایی که مصرف می کنید، می توانید وزن کم کنید.

مزایای عمل باندینگ معده
مزایای عمل باندینگ معده

برای انجام جراحی باندینگ معده چه شرایطی باید داشته باشید

متخصص در این مواقع این نوع عمل جراحی را به بیمار توصیه می کند:

BMI برابر با ۴۰ یا بیشتر

شاخص توده بدنی روش برای اندازه گیری میزان چربی بدن بر اساس قد به وزن است. میزان شاخص توده بدنی ۴۰ یا بالاتر با خطر بیماری مرتبط با چاقی همراه است.

BMI حداقل ۳۵ و حداقل یک بیماری مرتبط با چاقی

BMI 35 بدون بیماری مرتبط به عنوان چاقی کلاس ۲ در نظر گرفته می شود. اگر همراه با یک مشکل پزشکی باشد، به عنوان چاقی شدید در نظر گرفته می شود.

شما همچنین باید از سوی پزشک بررسی شوید تا از سلامت کافی برای انجام عمل جراحی برخوردار باشید. ممکن است معاینه فیزیکی، آزمایش خون یا آزمایش تصویربرداری از معده قبل از عمل از شما درخواست شود.

اگر سیگار می کشید یا بیش از حد الکل مصرف می کنید، حتما برای انجام عمل جراحی باید از مصرف این موارد خودداری کنید.

پروسه عمل باندینگ معده چگونه است

در ابتدا برای انجام عمل جراحی تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد. سپس با روش لاپاراسکوپی یک برش تک سوراخ در شکم زده می شود، از این طریق شکم با گاز دی اکسید کربن شکم باد می شود.

چنین شرایطی این امکان را به پزشک می دهد تا فضای کافی برای انجام جراحی به روش لاپاراسکوپی داشته باشد. سپس با استفاده از ابزار لاپاراسکوپ که همراه با دوربین کوچکی است، به فضای داخلی وارد می شود.

پروسه عمل باندینگ معده
پروسه عمل باندینگ معده

لاپاراسکوپ اندام های داخلی روی صفحه مانیتور به نمایش می گذارد تا از این طریق پزشک دید کافی برای انجام عمل جراحی داشته باشد.

جراح با انجام عمل باندینگ معده قسمت بالایی معده را می بندد و آن را محکم می کند تا قسمت کوچک بالای معده تشکیل شود. 

در این حالت معده به صورت ساعت شنی در می آید و یک راه عبور بسیار باریکی بین قسمت بالایی و پایینی ایجاد می شود. 

باندینگ معده به صورت کانال توخالی است که با مایع پر می شود، در واقع این حالت کمک می کند تا قابلیت تنظیم داشته باشد.

در واقع پزشک با وارد کردن یا خارج کردن مایع از این قسمت نوار باندینگ معده را تنظیم می کند. باندینگ معده به یک لوله پلاستیکی کوچک متصل شده است که دقیقا در زیر پوست قرار می گیرد.

پس از جراحی پزشک در صورت نیاز با استفاده از سوزن ظریفی مایع را برای تنظیم باندینگ تزریق یا خارج می کند. 

در نهایت گاز وارد شده برای جراحی خارج شده و برش ها بخیه زده می شود. این روش جراحی حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه به طول می انجامد.

رژیم غذایی بعد از عمل باندینگ معده

پزشک دستورالعمل های غذایی را برای قبل و بعد از عمل به شما خواهد داد. در چند هفته ابتدایی بعد از عمل باید رژیم غذایی مایع داشته باشید.

به تدریج باید غذاهای پوره شده سپس غذاهای نرم و در نهایت غذاهای جامد را مصرف کنید، این رژیم به شما در روند بهبودی بسیار کمک می کند و احتمال ایجاد عوارض به حداقل می رسد.

زمانی که دیگر اجازه مصرف غذاهای جامد را دارید، باید به اندازه ای میل کنید که با معده جدید سازگاری داشته باشد، در نهایت از پرخوری کردن خودداری کنید.

در صورت پرخوری، دچار تهوع و استفراغ می شوید. باید غذاهایی را برای هر وعده خود انتخاب کنید که حاوی مواد مغذی مورد نیاز بدن باشد. در نهایت باید این نکته را نیز بگوییم که خوب جویدن هر لقمه غذا بسیار مهم است.

رژیم جراحی لاغری
رژیم جراحی لاغری

آیا نیاز به مراقبت های بعد از عمل باندینگ است

در اغلب مواقع در سال اول پس از جراحی، برای تنظیمات و اصلاحات نوار بسته شده به دور معده، نیاز به مراجعه به پزشک دارید. 

همانطور که وزن کم می کنید، ممکن است نیاز به اصلاح لازم بند دور معده داشته باشید تا سفت شود و حفظ کاهش وزن را داشته باشید.

همچنین برای اینکه پزشک اطمینان داشته باشد که شما مواد مغذی کافی دریافت می کنید، از شما خواسته می شود که به طور منظم آزمایشات را انجام دهید.

همچنین مشاوره ای در خصوص نحوه صحیح غذا خوردن و نوع مواد غذایی که باید مصرف کنید با پزشک خود خواهید داشت.

ماندگاری عمل باندینگ معده چقدر است

این پروسه به طوری است که بتوانید تا آخر عمر این شکل از معده را داشته باشید؛ اما اینکه نوار معده کارایی خود را پس از چندین سال داشته باشد، هنوز ثابت نشده است.

مطالعات نشان می دهد که ۳۵ تا ۴۰ درصد افراد ممکن است پس از ۱۰ سال نوار معده خود را بردارند. دلایل زیادی برای خارج کردن نوار معده وجود دارد:

  • کاهش وزن ناکافی
  • عوارضی مانند گشاد شدن مری
  • سوزش سر دل یا رفلاکس شدید
  • تکان خوردن بند
  • انسداد بند

برخی در نهایت جراحی های دائمی مانند اسلیو معده با میزان موفقیت بالاتر را انجام می دهند. برای اطلاع از قیمت این عمل هزینه اسلیو معده را مطالعه کنید.

مزایای جراحی باندینگ معده نسبت به سایر انواع جراحی چاقی

مزیت اصلی باندینگ معده قابلیت تنظیم آن است. با وجود اینکه جراحی اسلیو و بای پس هر دو روش ایمنی هستند؛ اما نتایج نشان می دهد که عمل باندینگ احتمال ایجاد عوارض کمتری نسبت به این موارد دارد.

همچنین از دیگر مزیت مهمی که می توان برای آن در نظر گرفت این است که هر زمان در صورت لزوم می توانید حلقه دور معده را خارج کنید.

مزایای عمل باندینگ
مزایای عمل باندینگ

عوارض احتمالی عمل باندینگ معده

این عمل با وجود مزایایی که دارد دارای چندین عوارض است. مهم ترین مسئله این است که نسبت به سایر جراحی های چاقی منجر به کاهش وزن کمتری می شود همچنین ممکن است نیاز به تنظیمات مکرری داشته باشید.

با گذشت زمان امکان ایجاد مشکلات دیگری نیز وجود دارد که از این موارد به شرح زیر است:

  • مطالعات نشان می دهد که احتمال ایجاد عوارض پس از عمل تا ۵۰ درصد است.
  • امکان مشاهده نتایج موفقیت آمیز با این روش نسبت به جراحی های دیگر بسیار کمتر است.
  • گاهی نیاز به جراحی های کاهش وزن دیگری دارید که در نهایت متحمل پرداخت هزینه های بیشتری می شوید.

در صورتی که در انتخاب پزشک خود دقت داشته باشید، به شما بهترین روش را پیشنهاد خواهد داد و احتمال ایجاد هر گونه عوارض به حداقل خواهد رسید.

عوارض جانبی بعد از عمل:

تهوع و استفراغ

این عارضه بیشتر در روزهای اول پس از جراحی مشاهده شده و معمولا به مرور زمان برطرف می شود؛ چرا که با گذشت زمان روش صحیح غذا خوردن را یاد می گیرد.

باید وعده های غذایی کوچک تر، غنی از مواد مغذی، لقمه های کوچک و جویدن کامل لقمه را برای تغذیه بعد از جراحی در نظر داشته باشید.

یبوست

برخی با وجود نوار معده دچار یبوست می شوند؛ زیرا نوشیدن مایعات کافی برایشان سخت است.

معده شما قادر به جای دادن مایعات زیادی در خود نیست و همچنین دستور غذایی شما به این صورت است که نباید هنگام غذا خوردن مایعات بنوشید تا جای کافی برای غذا خوردن داشته باشید. 

به طور کلی هیدراته نگه داشتن بدن بعد از جراحی بسیار مهم است.

رفلاکس اسید
رفلاکس اسید

مشکل در بلع

گاهی اوقات بدن به معده کوچک شده و حرکت کند معده واکنش نشان می دهد و بلع را برای شما سخت تر می کند. 

در این مواقع شل کردن نوار یا کاهش سرعت در غذا خوردن یا لقمه های کوچک به بیمار توصیه می شود.

رفلاکس معده به مری

بستن نوار خیلی محکم به دور معده باعث رفلاکس اسید شده و به عنوان سوزش سردل شناخته می شود. شل کردن آن برای تسکین علائم ممکن است در کاهش وزن اختلال ایجاد می کند. 

رفلاکس مداوم به دیواره مری آسیب می رساند و منجر به فرسایش اسیدی می شود. اغلب چنین شرایطی با دارو قابل درمان است؛ اما در برخی موارد شدید در نهایت نیاز به برداشتن نوار معده دارید.

تکان خوردن باند

در طول جراحی حلقه دور معده کاملا محکم می شود. با این حال امکان خارج شدن آن از موقعیت اصلی وجود دارد.

زمانی که چنین اتفاقی رخ دهد، کیسه معده بزرگ تر می شود. اگر این مشکل به آرامی رخ دهد، بر مزایای کاهش وزن تاثیر می گذارد و علائمی مانند رفلاکس ایجاد می کند.

گاهی اوقات ممکن است خیلی سریع رخ دهد و منجر به نکروز معده شود، در این مواقع نیاز به جراحی اورژانسی خواهد بود.

گشاد شدن معده

فشار ناشی از تجمع غذا در بالای قسمت نوار معده می تواند منجر به بزرگ شدن کیسه معده و گاهی اوقات مری شود.

چنین شرایطی باعث تجمع غذای بیشتری در بالای معده شده و منجر به تهوع، رفلاکس و استفراغ می شود. ممکن است برای اصلاح آن نیاز برداشتن حلقه دو معده داشته باشید.

عدم تحمل باندینگ

برخی از افراد نسبت به موارد خارجی در بدن خود واکنش نامطلوبی دارند. در نتیجه بافت اسکار بیش از حدی در اطراف باندینگ معده ایجاد می شود یا حالت تهوع مداوم دارید. در این مواقع ممکن است لازم به برداشتن باند دور معده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *