امروزه افزایش وزن یا چاقی روز به روز در افراد بیشتری مشاهده می شود، به همین جهت مهم است عوامل موثر در ایجاد چاقی را بشناسید تا بتوانید از این عارضه جلوگیری کنید.

موارد متعددی مانند رژیم غذایی، عدم فعالیت ورزشی، عوامل محیطی و ژنتیک از عوامل موثر در ایجاد چاقی هستند. در ادامه هر یک از موارد احتمالی را که در ایجاد چاقی موثر است، مورد بررسی قرار خواهیم داد.

با راهکار هایی از جمله اسلیو معده در کرج و بای پس معده می توانید به وزن ایده آل و دلخواه خود برسید.

 
چاقی

عدم فعالیت کافی

عدم فعالیت بدنی یکی از عوامل موثر در ایجاد چاقی است. بسیاری از افراد به واسطه شغلی که دارند، ساعت های زیادی را پشت میز می نشینند. همچنین به جای پیاده روی یا دوچرخه سواری از ماشین استفاده می کنند.

همچنین در طی اوقات فراغت خود ترجیح می دهند که تلویزیون تماشا کنند، در فضای مجازی فعالیت کنند و به ندرت ورزش را به جای اینگونه فعالیت های انتخاب می کنند.

اگر به اندازه کافی فعال نباشید، از انرژی که توسط غذا می خورید استفاده نخواهید کرد، انرژی اضافی در بدن به عنوان چربی در بدن می ماند.

توصیه می شود که بزرگسالان ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی با شدت متوسط مانند دوچرخه سواری یا پیاده روی سریع در هفته داشته باشند. 

به طور مثال می توانید به مدت ۳۰ دقیقه در روز به مدت ۵ روز در هفته ورزش کنید. بای پس معده در کرج هم می تواند یک راه حل مناسب باشد.

رژیم غذایی نامناسب

چاقی یک شبه در افراد ایجاد نمی شود. این بیماری در طول زمان، به دلایل مختلفی از جمله رژیم غذایی نادرست و انتخاب سبک زندگی اشتباه در افراد رخ می دهد که این موارد به شرح زیر است:

مصرف مقدار زیاد غذاهای فراوری شده یا فست فود

این دسته از مواد غذایی سرشار از چربی و قند هستند.

نوشیدن الکل زیاد

الکل حاوی کالری زیادی است و افرادی که زیاد الکل می نوشند، اغلب دچار افزایش وزن هستند.

مصرف غذا خارج از خانه

ممکن است وسوسه شوید که پیش غذا یا دسر در رستوران میل کنید و همچنین مصرف غذا می تواند چربی و قند بیشتری داشته باشد.

خوردن وعده های غذایی زیاد

اگر دوستان یا اقوام شما وعده های زیاد می خورند، ممکن است شما نیز تشویق شوید که بیش از حد غذا بخورید.

نوشیدن بیش از حد نوشیدنی های شیرین

ممکن است نوشابه های گازدار و آبمیوه زیاد مصرف کنید که در نهایت چاقی را به همراه دارد.

غذا خوردن برای رفع ناراحتی

اگر اعتماد به نفس پایینی دارید یا احساس افسردگی می کنید، ممکن است تمایل به خوردن غذای بیشتری داشته باشید.

عادت غذایی ناسالم

ممکن است در جوانی عادت بد غذایی را از والدین خود بیاموزید و تا بزرگسالی نیز ادامه داشته باشد.

دریافت کالری بیش از حد
دریافت کالری بیش از حد

عوامل محیطی

دنیای اطراف می تواند دارای عواملی موثر در ایجاد چاقی باشد که این موارد را مورد بررسی قرار خواهیم داد:

  • عدم دسترسی به پارک، پیاده رو ها و سالن های ورزشی مقرون به صرفه، فعالیت را برای افراد سخت می کند.
  • تشویق و تبلیغ برای خرید غذاهای ناسالم مانند تنقلات پرچرب و نوشیدنی های شیرینی از موارد موثر در ایجاد چاقی هستند.
  • عدم دسترسی به میوه ها و سبزیجات تازه و مقرون به صرفه

ژنتیک

تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، نشان می دهد که ژنتیک در افزایش وزن و چاقی نقش مهمی دارد. ژن ها همچنین ممکن است در مستعد کردن افراد به افزایش وزن کمک کند.

دلایل پزشکی

در برخی موارد شرایط پزشکی ممکن است به افزایش وزن کمک کند که این موارد به شرح زیر است:

کم کاری تیروئید

جایی که غده شما هورمون کافی تولید نمی کند.

سندرم کوشینگ

یک اختلال نادر که باعث تولید بیش از حد هورمون های استروئیدی می شود. با این حال در صورتی که این بیماری به موقع تشخیص و درمان شود، مانعی برای کاهش وزن ایجاد نمی کند.

برخی از داروها از جمله کورتیکواستروئیدها، داروهای صرع، دیابت و همچنین برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری روانی از جمله داروهای ضد افسردگی و اسکیزوفرنی می توانند در افزایش تاثیرگذار باشند.

گاهی اوقات افزایش وزن می تواند یکی از عوارض جانبی ترک سیگار باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله تاثیر عوامل روانشناختی بر چاقی را مطالعه کنید.

استرس، عوامل عاطفی و عدم خواب کافی

برخی از افراد هنگام بی حوصلگی، عصبانیت، ناراحتی یا استرس بیش از حد طبیعی غذا می خورند. علاوه بر این تحقیقات نشان داده اند که هرچه افراد کمتر بخوابند، احتمال اضافه وزن یا چاقی بیشتر می شود.

این موضوع به این دلیل است که هورمون هایی در طول خواب ترشح می شود، به کنترل اشتها و استفاده بدن از انرژی کمک می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله کاهش اشتها را مطالعه کنید.

عوامل محیطی

دریافت کالری بیش از حد

ارزش انرژی غذا با واحدهایی به نام کالری اندازه گیری می شود. یک فردی که فعالیت متوسط داشته باشد، حدود ۲۵۰۰ کالری در روز برای داشتن حفظ وزن مناسب نیاز دارد.

همچنین یک خانم به طور متوسط به حدود ۲۰۰۰ کالری در روز نیاز دارد. این مقدار ممکن است زیاد به نظر برسد؛ اما، با خوردن مواد غذایی مختلف در طول روز این مقدار کالری را دریافت خواهید کرد.

به عنوان مثال خوردن یک همبرگر بزرگ با یک سیب زمینی سرخ کرده و یک میلک شیک می تواند ۱۵۰۰ کالری داشته باشد و بسیاری از افراد تنها این میزان را در یک وعده غذایی مصرف می کنند.

مشکل دیگری که وجود دارد این است که بسیاری از افراد از نظر فیزیکی فعال نیستند به همین جهت بسیاری از کالری هایی که مصرف می کنند، در نهایت به صورت چربی در بدن ذخیره می شود.

مقاومت لپتین

لپتین هورمونی است که نقش مهمی در چاقی دارد. این هورمون توسط سلول های چربی تولید می شود و زمانی که چربی بیشتر باشد، افزایش پیدا می کند.

به همین جهت سطح لپتین در افراد چاق بالاست. در افراد سالم سطح بالای لپتین باعث کاهش اشتها می شود. در واقع باید این پیغام را به مغز منتقل کند که ذخایر چربی بالاست.

مشکل افراد چاق این است که لپتین در افراد چاق به درستی کار نمی کند؛ چراکه به دلایلی نمی تواند از سد خونی مغزی عبور کند. چنین وضعیتی به عنوان مقاومت به لپتین شناخته می شود. 

به طور کلی یکی از دلایلی که افراد چاق با آن رو به رو هستند، عدم عملکرد درست هورمون لپتین است.

انسولین

انسولین هورمون بسیار مهمی است که ذخیره انرژی را تنظیم می کند. یکی از عملکردهای آن، ذخیره چربی است، به سلول های چربی دستور می دهد که چربی را ذخیره کنند. 

برخی از رژیم های غذایی باعث مقاومت به انسولین و در نهایت چاقی و اضافه وزن می شود. در واقع در چنین شرایطی سطح انسولین در بدن افزایش پیدا می کند و به جای اینکه انرژی در دسترس باشد، در سلول های چربی ذخیره می شود.

یکی از بهترین راهکارها برای کاهش انسولین، کاهش کربوهیدرات های ساده یا تصفیه شده و افزایش مصرف فیبر است. ایجاد درد مفصل با افزایش وزن یکی دیگر از عوارض چاقی است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *